Compania MSC Cruises, care organizează croaziere în Marea Mediterană ce includ pe itinerariul lor porturi din Italia, Spania, Franța și Malta, este prima care va permite îmbarcarea cetățenilor români, iar acest lucru se va întâmpla începând cu 1 noiembrie 2020, au declarat într-un comunicat reprezentanții agenției de turism Aerotravel. Segmentul croazierelor a fost cel mai afectat din turism în contextul pandemiei, acestea fiind închise total timp de mai multe luni.
"Îmi exprim speranță că, în câteva luni, și celelalte linii de croaziere care deja operează vor redeschide îmbarcările pentru cetățenii români, dacă situația sanitară se va stabiliza", a declarat Antonio Nițu, directorul general al Aerotravel.
MSC Cruises a reluat croazierele pe 16 august 2020 pentru pasagerii din zona Schengen, în timp ce Costa Cruises va reporni croazierele pe 6 septembrie 2020. Pentru început, din motive de siguranță, Costa Cruises va îmbarca doar cetățeni italieni, iar navele vor ancora doar în porturi din Peninsula Italică, urmând ca, ulterior, să își extindă progresiv operațiunile.
Tarifele pentru o croazieră pe Mediterană încep de la 229 euro/persoană și includ 6 nopți de cazare în cabină interioară, pensiune completă și un plan variat de activități la bordul navei de croazieră (teatru, fitness, piscine, muzică live). Prețul nu include transportul aerian, asigurările medicale, excursiile la țărm, taxa de serviciu (10 euro/persoană/zi) și nici taxele portuare (120 euro/persoană).
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima navă fluvială de croazieră din acest an a ajuns în portul Tulcea. "Germanii sunt primii care au curajul să organizeze voiaje."Reprezentanții Aerotravel spun că unii dintre românii care preferă croazierele caută destinații apropiate de România și vor pachete pe croaziere fluviale în Europa. Companiile de croaziere fluviale A-Rosa și Lüftner au reînceput operarea din această vară, cu itinerarii pe Dunăre, Rin, Duero, Main, Rhône și Sena.
O croazieră fluvială are tarife pornind de la 775 euro/persoană și include 5 nopți de cazare la bordul navei cu pensiune completă. Pasagerii români se pot îmbarca din data de 29 octombrie.
Înainte de a reîncepe operarea croazierelor, MSC Cruises, Costa Cruises, A-Rosa și Lüftner au luat măsuri de siguranță sanitară sporite, pentru a proteja pasagerii, echipajul și comunitățile locale pe care navele le vizitează. Chiar și companiile care nu au reluat operațiunile elaborează în prezent norme de siguranță sanitară la bord: Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Azamara, NCL, Holland America Line, Silversea).
Noua procedură se bazează pe check-in online, iar îmbarcarea se face pe intervale orare dedicate unui număr limitat de pasageri, pentru a elimina pe cât posibil contactul fizic și aglomerația. Măsurile de protecție a sănătății din terminalul de croazieră vor îndeplini aceleași standarde ca și cele de la bord.
Înainte de îmbarcare, pasagerilor MSC Cruises li se va verifica temperatura corporală, apoi vor completa un chestionar de sănătate și vor efectua un test COVID-19. Persoanelor testate pozitiv sau care prezintă simptome nu li se va permite îmbarcarea. Pasagerii care provin din țări cu risc ridicat vor trebui să prezinte obligatoriu un test molecular RT-PCR cu rezultat negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de îmbarcare. Tot echipajul navei va fi testat de COVID-19 înainte de îmbarcare și în mod regulat pe perioada contractului lor. Pasagerii celorlalte companii de croazieră vor fi supuși unei verificări generale a stării de sănătate, inclusiv a temperaturii corporale. Și Costa Cruises va realiza testarea tuturor pasagerilor înainte de îmbarcare.
MSC Cruises a transmis că suprafețele de pe nave vor fi curățate și igienizate cu dezinfectanți de uz clinic, iar aerul din interior va fi dezinfectat cu lămpi UVC, care ucid 99.7% din microbi. Cabinele vor fi curățate zilnic, acordându-se atenție zonelor care sunt atinse în mod frecvent. Va fi mărită frecvența curățeniei și dezinfectării navei, cu accent pe zonele intens circulate. În locurile în care distanțarea socială nu este posibilă (lifturi etc.), pasagerii vor trebui să poarte mască. Zilnic, în cabina fiecărui pasager vor fi lăsate măști noi; acestea vor fi disponibile și în alte zone ale navei. Costa Cruises impune purtarea măștilor de protecție la bord, iar Lüftner plasează distribuitoare de gel dezinfectant în zonele principale ale navei. Și pasagerii A-Rosa au această obligație, mai puțin atunci când iau masa sau sunt prezenți în spații deschise. Aerul condiționat este curat, fiind procesat de unități individuale.
La MSC Cruises, distanțarea fizica va fi realizată prin reducera numărului de pasageri la maxim 70% din capacitatea navei, astfel încât fiecărui pasager să îi revină aproximativ 10 m². Activitățile vor fi modificate pentru a se adresa unor grupuri mai mici, iar sălile de evenimente vor funcționa la capacitate redusă. Și Costa Cruises a redus numărul pasagerilor care se pot îmbarca la bord și a remodelat zonele comune pentru a permite distanțarea. La bordul Lüftner și A-Rosa se respectă distanța de 1,5 m față de alte persoane și au fost realizate marcaje pentru a respecta cu ușurință această regulă.
Serviciile medicale de la bordul MSC Cruises sunt oferite de personal calificat, care are la dispoziție echipamentul necesar pentru testarea, evaluarea și tratarea suspecților de COVID-19. Pasagerii suspecți de Covid-19 și contacții acestora vor fi izolați în cabine speciale. Orice pasager cu simptome de Covid-19 va fi tratat gratuit la bord în Centrul Medical. Fiecare navă Costa are un centru medical modern și complet echipat, deservit de medici cu experiență, pregătiți să răspundă oricărui caz suspect de nou coronavirus.
Atât oaspeților, cât și echipajului li se va măsura zilnic temperatura, precum și în momentul în care se întorc din excursii la țărm sau la trecerea prin stațiile de monitorizare special amenajate pe navă.
Dacă este identificat un caz suspect de Covid-19, MSC activează planul de urgență și comunică autorităților naționale de sănătate. Cazul suspect și contacții direcți vor intra în izolare și vor fi debarcați în siguranță și în concordanță cu reglementările guvernamentale locale. Daca un pasager de la bordul Lüftner va prezenta simptome de Covid-19, acesta va fi izolat și testat, urmând a notifica autoritățile sanitare locale cu privire la situația epidemiologică.