Administrația Trump a anunțat joi că va excepta Uniunea Europeană și alți patru aliați – Australia, Argentina, Brazilia și Coreea de Sud – de la tarifele impuse pentru importurile de oțel și aluminiu care vor intra în vigoare vineri. Simultan, însă, a semnat un memorandum care prevede impunerea unor tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China, dar măsura va fi va fi aplicată numai după o perioadă de consultări, eliminând astfel pericolul declanșării unui război comercial imediat, transmite Reuters.
Reprezentantul pentru Comerț al SUA, Robert Lighthizer, a spus membrilor Congresului în cadrul unei întâlniri a Comitetului pentru Finanțe că Trump „a hotărât să oprească impunerea tarifelor din respect pentru țările respective”, arată news.ro.
Anunțul lui Trump privind tarifele a înfuriat aliații vechi ai americanilor, majoritatea lor amenințând cu măsuri dure împotriva produselor americane ca răspuns. Președintele a anunțat inițial că va exclude doar Mexicul și Canada de la tariful de 25% pentru importurile de oțel și aluminiu.
CITEȘTE ȘI Studiu Deloitte: Aproximativ 60% din locurile de muncă existente în România ar putea fi afectate de economia digitalăLighthizer le-a spus senatorilor că Trump a fost de acord ca „în baza unui anumit set de criterii, unele țări ar trebui să fie excluse”, acestea fiind țările cu care SUA a negociat.
SUA importă majoritatea oțelului din Canada, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic.
În același timp, Trump a semnat un memorandum care prevede impunerea unor tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China, dar acesta va fi aplicat numai după o perioadă de consultări, eliminând astfel pericolul declanșării unui război comercial imediat, transmite Reuters.
Măsura va da timp organizațiilor de lobby și parlamentarilor să modifice lista de 1.300 de produse propuse.
CITEȘTE ȘI Hammond vede lumina de la capătul tunelului pentru economia Marii BritaniiChina va avea la rândul ei timp să răspundă acțiunilor întreprinse de Trump, fiind limitat astfel riscul unei reacții dure din partea Beijing-ului, iar președintele american a avut un ton conciliant la începutul anunțului, afirmând că vede China ca pe un prieten.
”Am discutat cu China și ne aflăm în mijlocul negocierilor”, a spus Trump, adăugând că pierderea de locuri de muncă în Statele Unite din cauza comerțului incorect este unul dintre principalele motive care au dus la alegerea sa ca președinte în 2016.
Statele Unite au un deficit de 375 de miliarde de dolari în relațiile comerciale cu China.
Washingtonul va urmări și încălcarea legii drepturilor de proprietate intelectuală de către China, prin intermediul Organizației Mondiale a Comerțului, organism care a provocat în mod repetat nemulțumirea administrației de la Washington, dar care poate oferi o soluție prin care să fie evitat un război comercial.
Pe piețele europene am consemnat deprecieri puternice, iar șocul chiar s-a intensificat în sesiunea americană, unde către final indicele Dow Jones Average Industrial se regăsea cu aproape 3% sub referință. Pentru Europ, tabloul Bloomberg este „roșu” aprins: -1,55% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,23% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,38% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,70% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -2,01% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,32% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,69% pentru indicele PX de la Praga.
După anunțul lui Trump, biroul reprezentantului pentru Comerț al SUA va prezenta o listă de produse care ar putea fi vizate de tarife, în primul rând din sectorul tehnologiei. Înainte de o acțiune definitivă va avea loc p perioadă de 60 de zile de consultări.