Temerile din SUA privind șomajul ating cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei, pe fondul noilor tarife și al presiunilor inflaționiste – sondaj al Rezervei Federale

Economie   
Temerile din SUA privind șomajul ating cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei, pe fondul noilor tarife și al presiunilor inflaționiste – sondaj al Rezervei Federale

Temerile consumatorilor americani privind inflația, șomajul și piața bursieră au crescut semnificativ în luna martie, în contextul escaladării războiului comercial global, potrivit unui sondaj publicat de Banca Federală din New York, citat de Reuters.

Sondajul lunar privind așteptările consumatorilor arată că aceștia anticipează o inflație de 3,6% în următorul an, o creștere cu 0,5 puncte procentuale față de februarie și cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Samsung întrerupe actualizarea smartphone-urilor la Android 15 CITEȘTE ȘI Samsung întrerupe actualizarea smartphone-urilor la Android 15
Evenimente

Pe lângă temerile legate de costul vieții, a crescut puternic și îngrijorarea privind piața muncii: probabilitatea ca rata șomajului să fie mai mare peste un an a urcat la 44%, în creștere cu 4,6 puncte procentuale, cel mai mare nivel din aprilie 2020, în plină criză provocată de pandemia de Covid-19.

Totodată, sondajul reflectă o scădere a încrederii în piața bursieră. Doar 33,8% dintre respondenți se așteaptă ca piețele de acțiuni să fie mai sus peste un an, cel mai scăzut nivel din iunie 2022. În schimb, investitorii se arată optimiști în privința aurului, estimând o creștere de 5,2%, cea mai mare din aprilie 2022.

Sondajul confirmă tendințele evidențiate și în alte măsurători, precum indicele de încredere al Universității Michigan, care a atins în aprilie cel mai ridicat nivel de așteptări pe un an din noiembrie 1981.

Sondajul Rezervei Federale din New York a fost realizat înainte de anunțul lui Donald Trump din 2 aprilie privind ”ziua eliberării” comerciale – un val masiv de tarife vamale – și de suspendarea acestora timp de 90 de zile, anunțată o săptămână mai târziu. Chiar și așa, rezultatele sunt în concordanță cu alte date care arată îngrijorări tot mai mari legate de efectele tarifelor, în ciuda faptului că piețele financiare par să reflecte așteptări scăzute privind inflația.

Pe termen mai lung, așteptările inflaționiste au rămas relativ stabile: la orizontul de cinci ani, inflația anticipată a scăzut ușor la 2,9%, iar la trei ani a rămas neschimbată la 3%.

+10% la salarii într-un an. Inegalitate în economie: de la creșteri de două cifre la scăderi de două cifre. Construcțiile și IT-ul, afectate fiscal CITEȘTE ȘI +10% la salarii într-un an. Inegalitate în economie: de la creșteri de două cifre la scăderi de două cifre. Construcțiile și IT-ul, afectate fiscal

Pentru prețurile alimentelor, consumatorii estimează o creștere de 5,2% în următorul an – cel mai mare nivel din mai 2024. Chiriile sunt așteptate să crească cu 7,2%, în urcare cu 0,5 puncte. Costurile pentru servicii medicale au fost estimate în creștere cu 7,9%, cel mai ridicat nivel din august 2024.

Singura scădere notabilă a fost în cazul prețului carburanților: respondenții se așteaptă ca prețul benzinei să crească cu doar 3,2%, în scădere cu 0,5 puncte față de luna februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
tarife
somaj