Taxele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar, cât și cheltuielile pentru tabere, excursii și alte activități extracurriculare și extrașcolare ar putea intra în categoria cheltuielilor deductibile, în limita a 7.500 euro anual, inclusiv pentru cei cu venituri din activități independente. De o deducere suplimentară la calculul impozitului pe venit ar putea beneficia și angajații, conform unui proiect de lege.
Inițiativa legislativă, a cărei autor este senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Cabinetul Ponta, va intra în dezbaterea Parlamentului cel mai probabil în toamnă.
Conform proiectului, în cazul unei persoane juridice sau veniturilor obținute din activități independente, taxele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar acreditat, acordate potrivit legii, vor fi deductibile în limita echivalentului în lei a sumei de 7.000 euro/ an pentru copiii salariaților, administratorilor sau contribuabililor, după caz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La această sumă se adaugă ”taberele, excursiile, alte activități educative extracurriculare și extrașcolare” care vor fi deductibile în limita echivalentului în lei a sumei de 500 euro/ an, ”pe bază de decont cu documente justificative”.
Totodată, în cazul angajaților, la calcul impozitului pe venit, vor fi deduse, în același cuantum și conform acelorași documente, taxele și cheltuielile menționate.
Proiectul legislativ mai prevede că premiile sau stimulentele financiare studenților și elevilor, dar și cele acordate cadrelor didactice care au pregătit elevii premiați la competiții interne sau internaționale sunt scutite de impozit.
CITEȘTE ȘI IMM-urile care nu au contracte semnificative cu statul sau subvenții ar putea fi scutite de plata contribuțiilor sociale”Cuprinderea unui număr sporit de elevi în învățământul preuniversitar privat a avut ca efect și înregistrarea unor importante economii la bugetul de stat. Din această perspectivă apare ca evidentă necesitatea de a se aduce unele corecții legislației în vigoare astfel încât să se elimine o serie de discriminări, inclusiv de ordin fiscal, atât între școlile de stat și cele private, între învățământul universitar și preuniversitar, cât și între sistemul de învățământ și alte domenii cum ar fi spre exemplu cel al sănătății. Modificarea legislativă vizează crearea unui cadru legislativ care să permită îmbunătățirea sistemului educațional preuniversitar din România”, susține autorul legii.
Potrivit acestuia, învățământul este cel de-al cincilea sector angajator din Romania, după industria prelucrătoare, comerț, transport și construcții, cu un număr de peste 335.000 de contracte individuale de muncă la nivelul anului 2016. Dintre acestea, circa 83% provin din sistemul de învățământ preuniversitar, care este astfel unul dintre principalele sectoare angajatoare din România.