Tarifele introduse de Trump induc incertitudini și în Canada

Tarifele introduse de Trump induc incertitudini și în Canada

Sursa foto: Juan Jose Tugores / dreamstime.com

scris 3 iun 2018

Guvernatorul Băncii Canadei, Stehpen Poloz, a declarat că deciziile de politică monetară ale instituției pe care o conduce vor veni în funcție de datele macroeconomice, într-un context în care este greu de evaluat efectul tarifelor impuse de SUA pentru o serie de piețe.

Incertitudinile cu privire la posibilitatea escaladării unor tensiuni comerciale ca urmare a tarifelor imouse de SUA pentru o serie de piețe face ca politica monetară a Canadei să fie dependentă de datele macroeconomice care vor veni pe parcurs. Deciziile majore cu privire la dobânzi și gestionarea lichidității vor fi luate în funcție de datele din economia reală, spune guvernatorul Băncii Canadei, Stephen Poloz.

Urmărește-ne și pe Google News

Sunt precizări care vin la doar câteva zile după ce autoritatea de politică monetară a Canadei semnalase că are în pregătire mai multe ridicări de rată de dobândă. Tarifele impuse de SUA pentru importurile de aluminiu și oțel din Uniunea Europeană, Canada și Mexic ar putea înclina balanța către o atitudine de așteptare, înaintea oricărei mutări majore de politică monetară.

„Cu siguranță nu facem politica monetară pe bază de ipoteze sau de răspunsuri la aceste condiții în schimbare”, a declarat, ieri, potrivit Reuters. guvernatorul Poloz la sfârșitul întâlnirii G7 a țărilor puternic industrializate, care a avut loc în stațiunea montană Whistler din vestul Canadei, cu una din cele mai explozive piețe rezidențiale din lume.

Prețurile de consum în zona euro prind viteză și cresc șansele ca BCE să oprească tiparnița. Inflația se apropie de ținta BCE CITEȘTE ȘI Prețurile de consum în zona euro prind viteză și cresc șansele ca BCE să oprească tiparnița. Inflația se apropie de ținta BCE

Activitatea din mediul de afaceri canadian a fost robustă în primul trimestru, dar autoritatea de politică monetară este prudentă și nu exclude presiuni inflaționiste dacă și Uniunea Europeană și Canada vor lua măsuri de retorsiune impunând tarife producătorilor din SUA. În general, astfel de tarife induc schimbări majore în comerțul global, iar o consecință este creșterea prețurilor la consumatori, avertizează Poloz. El completează, totuși, că măsurile vor fi luate în funcție de datele statistice.

Banca centrală din Canada a ridicat de 3 ori ratele de dobândă din iulie 2017, iar cea mai recentă majorare datează din luna ianuarie. Investitorii și analiștii din piețele financiare mizează pe cel puțin încă o ridicare de dobândă în acest, cel mai probabil în luna iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
sua
ue
mexic
banci centrale
donald trump
tarife
aluminiu