Noua taxă de 1% pe proprietățile nelocuite a scos în evidență că nu mai puțin de 4,6% din locuințele din cel mai râvnit oraș canadian, Vancouver, sunt neutilizate. Măsurile au fost luate de autoritățile canadiene pentru a contracara creșterea explozivă a prețurilor din domeniul rezidențial în ultimii ani.
Greu de găsit ac pentru balonul imobiliar canadian. După ce au impus cerințe suplimentare la aceesarea creditului ipotecar pentru achizițiile de locuințe ale nerezidenților, autoritățile canadiene au venit cu o nouă măsură care să descurajeze cumpărările de portofoliu. O taxă de 1% pentru casele nelocuite a fost introdusă anul trecut, iar aceasta a relevat că mii de locuințe sunt goale.
Spre exemplu, în orașul Vancouver, din provincia British Columbia, nu mai puțin de 8.481 de locuințe, reprezentând 4,6% din totalul stocului rezidențial, sunt neutilizate. Statistica indică, însă, o corecție, față de nivelul de 10.800 de case goale din anul 2016. Este un semnal că taxa ar putea avea efect.
CITEȘTE ȘI Brokerul imobiliar Keller Williams, printre cele mai mari nume în domeniu, cu proprietăți tranzacționate de peste 303 miliarde dolari, a intrat în România pentru a continua lupta din SUA cu Re-MaxAparent nu este mult, însă 1% din prețul mediu de 1,8 milioane dolari canadieni (1,4 milioane dolari) al locuințelor unifamiliale reprezintă 18.000 de dolari canadieni (14.000 dolari americani), care se adaugă taxei pe proprietate. Chiar și pentru locuințe în blocuri ale căror preț mediu este de 571.000 de dolari canadieni (444.000 de dolari american), taxa anuală nouă se ridică la 5.700 de dolari canadieni (4.400 dolari americani).
Nu mai puțin de 61% din locuințele neocupate sunt apartamente în blocuri, iar 25% dintre proprietățile vacante sunt în centrul orașului Vancouver, unde prețurile sunt mai ridicate, iar locuințele premium sunt vânate de investitorii de portofoliu. Aceștia au urmărit agresiv cotațiile în ultimii ani astfel încât prețul pe suprafață s-a dublat de la minimul post-criză din 2009, depășind reperul de 1.100 de dolari canadieni pe un picior pătrat (9,200 dolari americani pe metrul pătrat).
A ales să închirieze numai o locuință cu 2 dormitoare, unul pentru 3 copii și un alt dormitor pe care îl împarte cu soția Micaela și cel de-al 4-lea copil. O rea’ie de repliere la balonul imobiliar canadian venită de la un atlet care, totuși, abia semnase un contract de 36 milioane dolari americani pe 6 ani cu Canucks și care obținuse în cariera sa la precedentele echipe Dallas Stars și Boston Bruins nu mai puțin de 63,6 milioane dolari americani.