Tăriceanu spune că Pilonul II de pensii va fi menținut și rămâne sub administrare privată. Nu s-a pus problema existenței acestuia, ci doar a nivelului de finanțare

Tăriceanu spune că Pilonul II de pensii va fi menținut și rămâne sub administrare privată. Nu s-a pus problema existenței acestuia, ci doar a nivelului de finanțare
scris 2 sep 2017

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că Pilonul II de pensii reprezintă un instrument util pentru creșterea veniturilor după retragerea din muncă, iar aceasta va fi menținut și statul nu va deveni administrator la pilonul II. El spune însă că există analize care arată că fondurile de administrare iau un comision de 2,5 la sută, fiind păreri potrivit cărora un comision atât de mare nu se justifică. Tăriceanu mai spune că nu s-a pus problema existenței sau inexistenței Pilonului II, ci doar a nivelului de finanțare.

Tăriceanu a fost întrebat, sâmbătă după-amiază, într-o conferință de presă susținută la Mamaia, despre situația Pilonului II de pensii, el spunând că acesta trebuie menținut, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

“Suntem de acord că Pilonul II este un instrument util pentru creșterea veniturilor după retragerea din muncă, după trecerea la pensie și noi apreciem că trebuie menținut, dar nu s-a pus problema, ca să fie foarte clar, nu s-a pus problema existenței sau inexistenței Pilonului II, ci numai a nivelului de finanțare”, a afirmat liderul ALDE.

Întrebat dacă se va hotărî ca statul să devină administrator al Pilonului II, Tăriceanu a spus: “Răspunsul este nu, pilonul II este administrat privat”.

Luptă pentru controlul averii: Carmen Adamescu a fost revocată de la conducerea Unirea Shopping Center, Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, i-a luat locul CITEȘTE ȘI Luptă pentru controlul averii: Carmen Adamescu a fost revocată de la conducerea Unirea Shopping Center, Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, i-a luat locul

El a mai precizat că mai multe analize indică faptul că fondurile de administrare a pensiilor private iau un comision de 2,5 la sută și că un comision atât de mare nu se justifică.

“Am văzut diverse analize. Una din analize indică următorul lucru, că este un comision de 2,5 la sută pe care l-au luat fondurile de administrare a pensiilor private. Acest comision mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de adminsitrare a pensiilor private și există părerea exprimată deja că acest comision atât de mare nu se justifică. Adică, până la urmă aceste fonduri se trezesc cu niște bani pentru care nu au făcut nici un efort să adminstreze. Își iau un comision, mai primesc și un comision de la noi, mai ușor”, a afirmat Tăriceanu.

Poriectul privind noua Lege a pensiilor a stârnit numeroase critici din partea partidelor de opoziție și a mediului privat, Ministerul Muncii a anunțat că proiectul este finalizat și că urmează să fie trimis Parlamentului cel mai probabil în luna octombrie, urmând să fie aprobat până la finalul sesiunii, în luna decembrie.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut la finalul săptămânii trecute că pensiile nu vor scădea, ci vor crește cele mici și a mai spus că urmează să aibă loc și o discuție privind vârstele de pensionare, însă nu există în acest moment o intenție de creștere a acestora.

Critici extrem de dure a stârnit intenția Executivului de a diminua de la 5,1% la 2,5% contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem.

La finalul săptămânii trecute, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că există ceva "îngrijorător” în privința Pilonului II de pensii, în condițiile în care banii ar putea fi gestionați mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă „o intrare brutală”.

Premierul Mihai Tudose spus, la rândul său, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor s-a constatat că "randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedește oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.

Opoziția a reacționat imediat la această tentativă a Guvernului de diminuare a contribuțiilor la Pilonul II de pensii, PNL anunțând o serie de dezbateri la nivel național pe această temă, în vreme ce USR a acuzat Executivul că pregătește naționalizarea pensiilor private și că folosește împotriva Pilonului II același tip de argumente care au fost folosite și în democrația ”iliberală și pro-putinistă” a lui Viktor Orban, în Ungaria, când acesta a naționalizat pensiile private.

viewscnt
Afla mai multe despre
tariceanu
pilon 2
pensii private