Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a propus duminică începerea negocierilor comerciale cu Statele Unite pe baza unui regim de tarife zero, angajându-se să elimine barierele comerciale în loc să adopte măsuri de retorsiune, și promițând creșterea investițiilor taiwaneze în economia americană, transmite Reuters.
Anunțul vine după ce președintele Donald Trump a impus miercuri tarife generalizate la importuri, cu taxe vamale semnificativ mai mari pentru zeci de parteneri comerciali, inclusiv Taiwan, care are un excedent comercial considerabil față de SUA și se confruntă acum cu un tarif de 32% pe produsele sale. Tarifele nu afectează însă semiconductoarele — unul dintre cele mai importante produse de export ale Taiwanului.
Într-un mesaj video publicat de biroul său după o întâlnire cu antreprenori din sectorul IMM-urilor, președintele Lai a recunoscut că economia Taiwanului, profund dependentă de comerț, va avea de suferit, dar a spus că impactul poate fi limitat.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
”Negocierile tarifare pot porni de la principiul ‘zero tarife’ între Taiwan și Statele Unite, inspirat din acordul de liber schimb dintre SUA, Canada și Mexic”, a declarat Lai. El a subliniat că Taiwanul nu intenționează să adopte măsuri de retorsiune și că angajamentele firmelor taiwaneze față de investițiile din SUA vor fi menținute, atâta timp cât acestea sunt în interesul național.
Luna trecută, gigantul taiwanez TSMC (cel mai mare producător global de cipuri la comandă) a anunțat o investiție suplimentară de 100 de miliarde de dolari în Statele Unite.
”Pe lângă extinderea TSMC, și alte industrii, precum electronica, comunicațiile, petrochimia și gazele naturale, vor crește investițiile în SUA și vor aprofunda cooperarea industrială taiwanezo-americană”, a adăugat Lai.
Guvernul taiwanez analizează în prezent ce achiziții majore de produse agricole, industriale și energetice ar putea face din SUA, iar Ministerul Apărării a avansat deja noi planuri de achiziții de armament.
”Toate aceste achiziții vor fi susținute activ”, a spus președintele.
El a menționat că barierele netarifare sunt un criteriu important pentru Washington în evaluarea echității comerciale și a promis că Taiwan va elimina în mod proactiv aceste obstacole comerciale vechi pentru a facilita negocierile cu SUA.
Statele Unite sunt principalul susținător internațional al Taiwanului și cel mai important furnizor de armament, deși cele două nu au relații diplomatice oficiale.
Declarațiile vin într-un context regional tensionat: cu puțin timp înainte de anunțul tarifelor lui Trump, China încheiase o nouă rundă de exerciții militare în jurul Taiwanului. Beijingul consideră insula parte a teritoriului său, în ciuda opoziției guvernului democratic de la Taipei.
Lai a încheiat mesajul său afirmând că Taiwanul a depășit și în trecut crize globale majore: ”Nu doar că am reușit să învingem dificultățile, dar am transformat crizele în oportunități, transformând economia taiwaneză într-una nouă și mai rezilientă.”