La gala Victoria’s Secret din acest an „sutienul-fantezie” din smaralde valorează 3 milioane dolari, abia a cincea parte din recordul similar consemnat pe vârful balonului tehnologic din anul 2000, dar cu un milion de dolari mai mult decât anul trecut și de 3 ori peste prima astfel de piesă vestimentară purtată de modelul Claudia Schiffer în anul 2006. Indicator al banilor ieftini, acest exces de opulență surprinde perioadele de maxime pentru activele risc, precum și etapele de stres financiar.
Spune-mi ce bijuterii ai, ca să îți spun cât de optimist ești! Ceea ce putem detecta empiric la nivelul străzii, are aproape valoare de indicator la galele producătorului de lenjerie de lux Victoria’s Secret. Așa-numitul „sutien (de) fantezie” este prezentat de 20 de ani, imagine a grandorii, fiind purtat de câte unul din modelele celebre ale lumii.
Sfidare pentru săraci, aspirație pentru cei care vor să urce scara socială, efigie a puterii pentru potentați, acest accesoriu exorbitant poate fi perceput și ca un sindrom al exceselor din piața creditului. Lansat pentru prima dată în anul 1996 pe scenă de Claudia Schiffer, sutienul de un milion de dolari poate fi considerat ca o validare a triumfului unei „high society”, nu întâmplător într-o etapă în care gânditorul Francis Fukuyama predica sfârșitul istoriei, victoria modernității occidentale asupra comunismului și, implicit, asupra tuturor celorlalte forme de organizare socială și civilizațională.
CITEȘTE ȘI Un nud de Modigliani a fost vândut pentru 170 mil. dolari, al doilea cel mai mare preț pentru o operă de artă adjudecată la licitațieÎn predeschiderea galei din decembrie, ieri Victoria’s Secret și modelul Jasmine Tookes au prezentat în premieră piesa vestimentară, plină de smaralde, care îi ridică valoarea la 3 milioane dolari, cu un milion de dolari mai mult decât cea de anul trecut, când etapa de stres financiar adusă de prăbușirea bursei Chinei și a cotațiilor din piețele de mărfuri au adus pe scena Victoria's Secret Fashion Show, un accesoriu de 2 milioane dolari.
Valoarea sutienului fantastic din acest an este în scădere față de acum 2 ani, 2014 fiind prima gală în care au fost prezentate 2 astfel de piese, fiecare în valoare de 2 milioane dolari.
Vine criza? Poate că deja o traversăm. Valoarea sutienelor este mai aproape de cea a pieselor prezentate în anii de stress financiar, decât de cele din etapele de exces pe activele de risc.
Optimismul maxim din piețele financiare a fost recompensat cu sutienul de 15 milioane dolari
Poate deloc o coincidență, valoarea record a unui astfel de obiect fantastic este cea de 15 milioane dolari, adusă în fața publicului de modelul Gisele Bündchen, în anul 2000, cel al balonului speculativ tehnologic, considerat și acum post-factum de analiști ca momentul de apogeu al optimismului în piețelor financiare.
Heidi Klum revenea în anul următor cu un sutien de 12,5 milioane dolari și valoarea acestei piese vestimentare nu a fost mai mică de 10 milioane de dolari nici în următorii 4 ani. Ultima cea mai ridicată valoare, tot de 12,5 milioane dolari pentru piesa-minune, datează din anul 2005, același cu vârful curbei speculative din imobiliarul american.
Valoarea "sutienelor-fantezie" prezentate în galelele Victoria's Secret în anii 1996-2016 poate fi vizualizată AICI.
Anii 2007-2008 au mai adus încă pe scena Victoria’s Secret sutiene de 4,5 milioane dolari și, respectiv, 5 milioane dolari, însă șocul crizei financiare care a condus la căderea băncii de investiții Lehman Brothers a temperat execesele. Oamenii pierduseră prea mulți bani pentru a mai digera lenjeria intimă din smaralde. Valorile au coborât către 2-2,5 milioane dolari.
O excepție o reprezintă piesa vestimentară prezentată în anul 2013, evaluată la 10 milioane dolari. Poate fi considerată o marcare a etapei de exces din piețele financiare antrenată de injecțiile de lichiditate ale băncilor centrale din lume.
Piesa vestimentară cu care Tookes va defila pe scenă luna viitoare ne dă mai puține indicații cu privire la punctul în care se află piețele financiare din punctul de vedere al exceselor. La o scară istorică, însă, existența în sine a acestei idei ar putea fi privită de istorici peste zeci de ani de acum încolo, post-criză, drept o iluzie a grandorii în epoca umflării balonului datoriilor.