Deficitul de cont curent al SUA a atins în 2020 cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat sever exporturile, și ar putea rămâne ridicat și în acest an, pe fondul majorării importurilor, transmite Reuters.
Departamentul american al Comerțului a anunțat marți că deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 34,8%, la 647,2 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel începând din 2008. Deficitul de cont curent a reprezentat anul trecut 3,1% din PIB-ul SUA, de asemenea cel mai ridicat procent începând din 2008, scrie Agerpres.
Un deficitul de cont curent ridicat nu va fi probabil o problemă pentru Statele Unite, parțial datorită statutului dolarului de monedă de rezervă, scrie Reuters.
"Datele de la începutul lui 2021 arată că redresarea comerțului a continuat în primul trimestru, dar va dura până când va reveni la nivelul de dinaintea crizei, deoarece pandemia nu s-a încheiat iar lanțurile de furnizare sunt în continuare afectate", a apreciat Oren Klachkin, economist la Oxford Economics în New York. Acesta a adăugat: "Ne așteptăm ca deficitul de cont curent să se adâncească anul acesta, la 3,5% din PIB, după ce măsurile fiscale generoase și redresarea economiei ar urma să majoreze importurile, în timp ce redresarea exporturilor va fi mai lentă".
Analiștii se așteaptă ca avansul economiei americane să depășească 7% anul acesta, datorită măsurilor de stimulare. Ar fi cel mai rapid ritm de creștere de după 1984 și ar veni după un declin de 3,5% anul trecut, cea mai slabă performanță din ultimii 74 de ani.
Deficitul comercial a urcat la 681,70 miliarde de dolari în 2020, de la 576,90 miliarde de dolari în 2019.