STUDIU România a ajuns pe locul trei în lume după deficitul de angajați calificați, în urma Japoniei și Taiwanului

STUDIU România a ajuns pe locul trei în lume după deficitul de angajați calificați, în urma Japoniei și Taiwanului
scris 12 ian 2017

Doar două țări din lume - Japonia și Taiwan - au dificultăți mai mari decât România în ceea ce privește deficitul de angajați talentați, 72% dintre firmele de pe piața locală având această problemă, iar cele mai mari probleme sunt în găsirea de meseriași calificați, muncitori, ingineri și operatori de producție, potrivit unui studiu efectuat de compania de cercetare în domeniul resurselor umane, ManpowerGroup, publicat joi.

Firmele care activează în România se confruntă cu dificultăți tot mai mari în găsirea de angajați calificați, în contextul în care numărul șomerilor a ajuns la 521.202 în noiembrie 2016, nivel minim după izbucnirea crizei, în 2008, iar rata șomajului a coborât la 5,7%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele oficiale arată că numărul de locuri de muncă vacante din economia românească, un indicator al deficitului de forță de muncă la nivel național, a crescut în al treilea trimestru din 2016 cu 16,5% față de aceeași perioadă a anului anterior, la 62.900, în ciuda șomajului încă ridicat din unele regiuni.

În Japonia, 86% dintre firme au dificultăți în a găsi angajați calificați, iar în Taiwan 73%. România este urmată, în clasamentul țărilor cu cele mai mari probleme în găsirea de angajați calificați, de Hong Kong (69%), Turcia (66%) și Bulgaria (62%).

Problema cu care se confruntă România pe piața muncii este una fără precedent în istoria studiului Manpower.

Iohannis a promulgat scutirea pensiilor sub 2.000 lei de impozit și a tututor pensiilor de plata CASS. Legea se aplică din februarie CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat scutirea pensiilor sub 2.000 lei de impozit și a tututor pensiilor de plata CASS. Legea se aplică din februarie

"Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăți fiind dublă față de media europeană. În contextul unor intenții de angajare favorabile, care în 2016 / 2017 și-au atins și depășit deja nivelul istoric de optimism, competiția pentru competențele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, a declarat directorul de marketing pentru Europa în cadrul Manpower, Corina-Bianca Gonteanu.

La fel ca în ultimele trei ediții ale studiului (2012 -2015), posturile cele mai dificil de ocupat sunt cele de meseriași calificați, urmate de muncitori, ingineri și operatori producție.

În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc și șoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri și restaurante (locul 6), programatori (locul 7), vânzători (locul 8), contabili (locul 9) și manageri (locul 10).

”Angajatorii consideră că principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezintă dificultăți este lipsa candidaților disponibili, altfel spus numărul redus de candidați, identificat drept cauză a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% spun că este vorba de lipsa competențelor specifice rolului (hard skills), iar 18% menționează lipsa de experiență practică”, se arată în studiu.

Pentru a contracara deficitul de talente, cei mai mulți angajatori (52%) oferă beneficii și avantaje suplimentare candidaților, 51% investesc în dezvoltarea personalului existent, iar 48% oferă pachete salariale mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit de angajati