Banca Mondială a redus estimarea de creștere a economiei României în 2016 cu 0,4 puncte, la 4,7%; în 2017 anticipează avans de 3,7%

Banca Mondială a redus estimarea de creștere a economiei României în 2016 cu 0,4 puncte, la 4,7%; în 2017 anticipează avans de 3,7%
scris 11 ian 2017

Banca Mondială a redus estimarea de creștere a economiei României în 2016 cu 0,4 puncte procentuale față de noiembrie, la 4,7%, iar pentru 2017 cu 0,1 puncte, la 3,7%, potrivit datelor incluse în raportul Global Economic Prospects publicat miercuri.

În 2018, banca se așteaptă la o creștere economică de 3,4% în România.

Urmărește-ne și pe Google News

În noiembrie, Banca Mondială îmbunătățise semnificativ estimarea de creștere a economiei României în 2016, cu 1,1 puncte procentuale față de luna iunie, la 5,1%, afirmând într-un raport privind economia Europei și Asiei Centrale că avansul este  susținut de politica fiscală expansionistă și condițiile mai favorabile de pe piața muncii. În luna iunie, Banca Mondială se aștepta la o creștere economică de 4% în 2016, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru 2017, instituția financiară prognoza în noiembrie un avans al PIB de 3,8%, cu 0,1 puncte peste ritmul anticipat în iunie, în timp ce estimarea pentru 2018 era menținută la 3,4%.

”Creșterea economică solidă a României din 2016, susținută de reducerea TVA, prociclică, se va stabiliza în 2017”, se arată în raportul publicat miercuri de Banca Mondială.

Și Comisia Europeană a îmbunătățit la începutul lunii noiembrie estimarea de creștere a economiei României în 2016 cu 1 punct procentual, la 5,2%, potrivit prognozei de toamnă, în care se arată că avansul este susținut de relaxarea fiscală și creșterea salariilor. În următorii doi ani, Comisia prognozează că avansul PIB va încetini la 3,9% în 2017 și la 3,6% în 2018.

FMI a îmbunătățit la rândul său, în octombrie, estimarea privind creșterea economiei României în 2016 cu 0,8 puncte procentuale, la 5%, iar pentru 2017 anticipează un avans mai ridicat cu 0,2 puncte, la 3,8%, conform ediției de toamnă a raportului World Economic Outlook (WEO) al instituției financiare.

Potrivit INS, economia României a avansat în trimestrul al treilea cu 4,4% față de intervalul similar al anului trecut și cu 0,6% față de trimestrul precedent. Datele reprezintă o o temperare semnificativă a creșterii economice față de trimestrul al doilea, când PIB-ul al României a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,5% față de trimestrul precedent.

DOCUMENT 17 întrebări pregătite de Dragnea lui Cioloș privind veniturile la buget CITEȘTE ȘI DOCUMENT 17 întrebări pregătite de Dragnea lui Cioloș privind veniturile la buget

În septembrie, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în urcare, de la 4,2% până la 4,8%, estimarea oficială de creștere economică pentru acest an, după evoluția mult peste estimări din prima jumătate a acestui an, arată prognoza preliminară de toamnă realizată de instituție.

Banca Mondială arată în raportul publicat miercuri că creșterea economică s-a accelerat în 2016 în Albania, Croația, România și Serbia, reflectând cererea internă solidă, susținută de prețurile scăzute ale energiei, avansul mai rapid al investițiilor, datorat de fondurile structurale europene, de îmbunătățirea pieței muncii în Albania și reducerea TVA în România.

De asemenea, exporturile ridicate de bunuri și servicii în zona euro au fost factori suplimentari de suport în Croația și România.

În schimb, încetinirea cererii interne a frânat creșterea economică în Ungaria, Polonia și Turcia,în 2016. În Turcia, activitățile economice s-au contractat în trimestrul al treilea pentru prima oară din 2009, în urma entativei de lovitură de stat și a deteriorării condițiilor de afaceri care a urmat.

În Ungaria, Banca Mondială anticipează accelerarea creșterii economice la 2,7% în 2017, reflectând redresarea investițiilor pulice, inclusiv în proiecte de infrastructură finanțate cu fonduri UE.

Creșterea investițiilor și-a revenit anul trecut într-un număr de țări, în special din Europa de Est, cum ar fi Croația, România și Serbia, dar și din Asia de Est și Pacific și Asia de Sud.

La nivel global, Banca Mondială prognozează în actualul raport o accelerare ușoară a creșterii economice, datorată revenirii prețurilor petrolului și mărfurilor, care va atenua presiunile asupra exportatorilor pe piețele emergente, în timp ce recesiunile din Brazilia și Rusia vor lua sfârșit.

Potrivit raportului, creșterea economiei mondiale își va reveni la 2,7% în 2017, după un minim al perioadei post-criză, de 2,3%, estimat pentru 2016.

Exporturile României au accelerat puternic în noiembrie 2016 și au ajuns la un nivel-record, după un avans de 11,7% CITEȘTE ȘI Exporturile României au accelerat puternic în noiembrie 2016 și au ajuns la un nivel-record, după un avans de 11,7%

În economiile avansate, Banca Mondială se așteaptă în acest an la un avans de 1,8%, față de 1,6% în 2016.

Pentru economiile emergente, banca prognozează în 2017 o intensificare a creșterii economice la 4,2%, față de 3,4% în 2016.

”După ani de creștere globală dezamăgitoare, suntem încurajați să vedem perspective economice mai solide”, afirmă președintele World Bank Group, Jim Yong Kim, într-un comunicat.

Cu toate acestea există incertitudini considerabile în jurul acestor prognoze, care nu încorporează diversele propuneri ale președintelui american ales Donald Trump, care vor include reduceri de taxe, cheltuieli pentru infrastructură și o poziție protecționistă în domeniul comerțului.

Banca Mondială anticipează o creștere a economiei SUA de 2,2% în 2017, peste ritmul de 1,6% estimat pentru 2016, dar avansul ar putea fi considerabil mai mare și cu efecte în afara țării.

Accelerarea avansului economic în SUA poate duce însă la dobânzi mai mari care să aibă efecte adverse în unele state emergente care depind în mare măsură de finanțarea exgternă, avertizează Jim Yong Kim.

Pentru China, BM se așteaptă la continuarea încetinirii creșterii economice, la 6,2% în 2017, de la 6,7% în 2016, dar la accelerări în Indonezia și Thailanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondiala
economia romaniei