Străinii angajați de firme cu sediul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) sau ale Spațiului Economic European (SEE) ori în Confederația Elvețiană, detașați în România, pot lucra pe teritoriul țării condiționat de un permis de ședere în acel stat.
Cetățenii UE, SEE sau Confederatiei Elvețiene și membrii lor de familie pot lucra pe teritoriul României în mod dependent sau independent în aceleași condiții ca și cetățenii români, pe baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de detașare. Cu toate acestea, pentru a lucra pe teritoriul României, ei sunt obligați să obțină un permis de ședere, valabil pentru o perioadă de până la 5 ani.
În cazul cetățenilor non-UE, o companie din UE era obligată, conform legislației de până acum, să obțină, pe lângă permisul de ședere, și un aviz de muncă și să plătească o taxă de 200 de euro pentru cetățenii străini detașați.
CITEȘTE ȘI Fiscul amenință tot mai multe firme cu inactivitatea fiscală. Care sunt consecințeleConform noilor norme, străinii fără cetățenia statelor UE, SEE sau Conferderației Elvețiene vor putea fi detașați în România de o companie europeană doar pe baza permisului de ședere în statul de înregistrare a companiei.
Noile prevederi au fost stabilite, miercuri, de Guvern care a modificat, prin ordonanță, o serie de acte normative în privind accesul lucrătorilor străini sezonieri și al celor detașați în cadrul aceleiași companii pe teritoriul României, asigurând astfel conformitatea cu legislația Uniunii Europene în domeniu.