Statele membre ale FMI s-au angajat să nu devalorizeze monedele ca armă comercială

Statele membre ale FMI s-au angajat să nu devalorizeze monedele ca armă comercială
scris 13 oct 2018

Statele membre ale FMI s-au angajat să nu își devalorizeze monedele în scop concurențial și să intensifice dialogul în domeniul comerțului, pe fondul fricțiunilor comerciale și al costurilor mai mari de împrumut, care riscă să afecteze creșterea economică la nivel mondial, transmite Reuters.

Potrivit News.ro, acordul a avut loc în timp ce secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a reiterat îngrijorarea referitoare la deprecierea yuanului față de dolar, declin despre care Washingtonul suspectează că are rolul să confere exporturilor chineze un avantaj comercial și să compenseze tarifele americane.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un comunicat al comitetului director al FMI, statele membre au convenit să dezbată modalități prin care să fie îmbunătățită Organizația Mondială a Comerțului, astfel încât să poată soluționa mai bine disputele comerciale.

”Recunoaștem că un comerț liber, corect și reciproc avantajos cu bunuri și servicii și investițiile sunt motoare esențiale pentru creștere și crearea de locuri de muncă”, se arată în comunicatul Comitetului Monetar și Financiar al FMI.

”Ne vom abține de la devalorizările competitive și nu vom stabili cursurile de schimb în scop concurențial”, adaugă comunicatul.

Îngrijorările legate de impactul pe care îl poate avea escaladarea tensiunilor comerciale asupra creșterii economice mondiale au agitat piețele financiare în ultimele zile și au dus la apariția avertismentelor din partea liderilor financiari participanți la reuniunile FMI și ale Băncii Mondiale din stațiunea indoneziană Bali.

Președintele american Donald Trump a acuzat frecvent China că își devalorizează moneda pentru a obține un avantaj concurențial, dar Beijingul a negat permanent acest lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
monede
concurență
depreciere