Șomajul din Marea Britanie a ajuns, în august, la 3,5%, cel mai scăzut nivel din 1974 până în prezent.
Scăderea a fost determinată de o creștere record a numărului de persoane care s-au retras de pe piața muncii, conform Reuters.
Piețele bursiere și de obligațiuni din Marea Britanie au pierdut cel puțin 500 de miliarde de dolari din valoarea combinată de când Elizabeth “Liz” Truss a preluat funcția de prim-ministru, încrederea investitorilor fiind zdruncinată după reducerile masive de taxe anunțate de autorități.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Preluând conducerea într-o perioadă în care economia britanică se confrunta deja cu spectrul recesiunii, noile politici fiscale ale guvernului Truss au alimentat temerile că inflația și împrumuturile țării vor crește vertiginos într-o perioadă de înăsprire rapidă a politicii monetare, notează Bloomberg.
Anunțul a declanșat o vânzare de active atât de severă, încât a dus lira sterlină la un nivel minim record față de dolarul american și a stârnit discuții despre măsuri de urgență din partea Băncii Angliei.
"Încrederea în Marea Britanie a fost spulberată pe fondul unui munte de îngrijorări legate de perspectivele economice și de direcția pe care o ia administrația Truss", a comentat Susannah Streeter, analist senior la Hargreaves Lansdown. Streeter este de părere că doar o revenire asupra planurilor ar fi de natură să restabilească optimismul în rândul investitorilor.
Indicele bursier FTSE 350 a pierdut peste 300 de miliarde de dolari în capitalizare din 5 septembrie, când Truss a fost confirmată lider al Partidului Conservator. În același timp, un indice al obligațiunilor guvernamentale britanice a pierdut peste 160 de miliarde de lire sterline (173 de miliarde de dolari) din valoarea de piață, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani a crescut cu peste un punct procentual, depășind 4% pentru prima dată din 2010.
Valoarea de piață a obligațiunilor corporate - atât cele din categoria investment grade, cât și cele de tip junk - a scăzut cu peste 30 de miliarde de dolari în perioada menționată.
"Ceea ce a făcut guvernul britanic a fost să spună: ‘la naiba cu perspectivele inflației, să ne gândim doar la creștere’. Randamentele obligațiunilor nu vor face decât să crească și să anuleze o mare parte din mișcarea economică pozitivă rezultată din reducerile de taxe", spune și Seema Shah, analist la Principal Global Investors.