Șefii de companii chestionați de Statistică estimează scumpiri în următoarele 3 luni și creșteri modeste ale activității atât în industrie cât și în comerț. Datele INS indică un optimism moderat și prudent al celor 8000 de manageri cu care INS discută periodic și care vine pe fondul încetinirii economice din acest an.
Încetinirea are loc în întreaga lume, economia globală urmând să scadă viteza de la 3,5% la 3% atât anul acesta cât și în 2024 (potrivit rapoartelor actualizate ale FMI), arată Hotnews.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La noi în țară, îngrijorările vin pe fondul confuziei și opacității clasei politice, economiștii anticipând că decidenții politici vor apela la creșteri de taxe pentru a se încadra în ținta de deficit asumată *4,4% din PIB), țintă pe care dacă nu o respectă face ca România să piardă consistente fonduri.
Una peste alta, încrederea în economie s-a redus. De asemenea, asistăm la o revenire a anticipațiilor inflaționiste; s-au majorat atât inflația anticipata pentru următoarele 12 luni, cât și rata de dobândă ROBOR 3M”, spune vicepresedintele Asociatiei CFA Romania Adrian Codirlașu. Opinia lui este împărtășită și de alți economiști în rapoartele transmise investitorilor.
„Există incertitudini și riscuri demne de remarcat care înconjoară perspectivele inflației, care decurg atât din mediul intern, cât și din cel extern mediu: i) continuarea războiului în Ucraina și viitoarele decizii politice privind acțiunile de represalii, ii) gradul și amploarea impactului monetar înăsprirea politicilor de către marile bănci centrale asupra activității economice/financiare globale stabilitate, iii) deciziile viitoare ale țărilor OPEC+ cu privire la producția de petrol, iv) modalitățile de reducere a decalajului fiscal de către Guvern (creșteri indirecte de impozite!?)”, arată raportul BRD.
Printre taxele și impozitele indirecte se numără taxa pe valoarea adăugată (TVA, care este mai degrabă taxă decât impozit), taxele vamale și accizele la tutun, alcool și energie.
CITEȘTE ȘI Isărescu: România este deasupra Greciei și la egalitate cu Portugalia și Ungaria la PIB/ cap de locuitor, dar creșterea nu este distribuită egalEconomiștii CFA România calculează un indicator privind încrederea în economie, nivelul acestuia fiind în scădere în luna iunie (o scădere consistentă, de aproape 5 puncte procentuale), dar care este peste valoarea-prag de 50.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a crescut la valoarea medie de 8,21%.