Secretara americană pentru Comerț: Firmele americane se plâng că China a devenit ”de neinvestit”

Secretara americană pentru Comerț: Firmele americane se plâng că China a devenit ”de neinvestit”
scris 30 aug 2023

Secretara americană pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat că firmele americane i s-au plâns că China a devenit ”de neinvestit”, referindu-se la amenzi, percheziții și alte acțiuni care au făcut să fie riscant să facă afaceri în doua mare economie a lumii, transmite Reuters.

Comentariile, făcute reporterilor la bordul unui tren de mare viteză în timp ce delegația ei de oficiali americani se îndrepta de la Beijing la Shanghai, au oferit o imagine sumbră a modului în care firmele americane privesc China și au fost cele mai directe exprimate de Raimondo în călătoria ei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Premieră istorică: Populația României a crescut pe baza imigranților veniți la muncă. Vârsta la care au emigrat anul trecut cei mai mulți români CITEȘTE ȘI Premieră istorică: Populația României a crescut pe baza imigranților veniți la muncă. Vârsta la care au emigrat anul trecut cei mai mulți români

”Aud din ce în ce mai mult de la companiile americane că nu pot face investiții în China pentru că a devenit prea riscantă”, a spus ea.

Raimondo a spus că firmele americane se confruntă cu noi provocări, printre care ”amenzi exorbitante fără nicio explicație, revizuiri ale legii contraspionajului, care sunt neclare și trimit unde de șoc în comunitatea americană; percheziții la companii, la un nivel cu totul nou de provocare și avem nevoie ca acestea să fie adresate.”

Ea a spus că ”nu există nicio justificare” pentru acțiunile chinezești împotriva producătorului de cipuri Micron Technology, ale cărui produse au fost restricționate de Beijing la începutul acestui an și a respins orice comparație cu controalele exporturilor din SUA.

”A existat un proces echitabil limitat și de aceea l-am adus în discuție”.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Secretarul pentru comerț este cel mai recent oficial al administrației Biden care a vizitat China în încercarea de a consolida comunicarea, în special în materie de economie și apărare, pe fondul îngrijorării că fricțiunile dintre cele două superputeri ar putea scăpa de sub control.

Raimondo insistă că Statele Unite nu vor să se decupleze de China.

Meta Platforms a întrerupt o campanie de dezinformare legată de autoritățile chineze CITEȘTE ȘI Meta Platforms a întrerupt o campanie de dezinformare legată de autoritățile chineze

”Nu putem avea toate ouăle într-un singur coș”, a adăugat ea.

John Ramig, partener la firma de avocatură Buchalter, care are zeci de ani de experiență în tranzacții comerciale internaționale, inclusiv în structurarea operațiunilor internaționale de aprovizionare și producție, a declarat înainte de observațiile lui Raimondo că multe companii nu caută să se extindă în China.

”Nu am un client care să dorească să investească în China. Nici un singur client. Toată lumea caută fie să-și vândă operațiunea chineză, fie dacă își aprovizionează produse din China, caută un loc alternativ pentru a face asta. Asta este dramatic diferit de ceea ce era chiar acum cinci ani”, a declarat acesta.

La începutul zilei, Raimondo i-a spus premierului chinez Li Qiang, la întâlnirea lor din Sala Mare a Poporului: ”Există și alte domenii de interes global, cum ar fi schimbările climatice, inteligența artificială, criza fentanilului, în care dorim să colaborăm cu dumneavoastră, ca două puteri globale, pentru a face ceea ce este corect pentru întreaga umanitate”.

Companiile se află de câțiva ani în centrul unei lupte pentru putere între cele două țări.

China a criticat eforturile SUA de a bloca accesul Chinei la semiconductori avansați prin controale la export, în timp ce SUA afirmă că sunt necesare restricții pentru a-și apăra securitatea națională.

Statele Unite folosesc, de asemenea, politicile de impozitare a vehiculelor electrice pentru a-i determina pe producătorii de automobile să mute lanțurile de aprovizionare din China, investind miliarde în subvenții pentru a stimula producția americană de semiconductori și luând alte măsuri pentru a muta unele investiții americane departe de China, inclusiv un nou ordin executiv.

Încrederea în economia germană, cea mai mare din UE, continuă să scadă CITEȘTE ȘI Încrederea în economia germană, cea mai mare din UE, continuă să scadă

În același timp, Beijing restricționează livrările companiei de cipuri Micron, nu a reușit să acorde în timp util o aprobare Intel de a cumpăra un alt producător de cipuri, ceea  ce a blocat efectiv achiziția și a atacat și a amendat firma americană Mintz Group cu 1,5 milioane de dolari pentru ”muncă statistică neaprobată”.

De asemenea, Boeing nu a reușit să livreze și să fie plătită pentru 85 de avioane 737 MAX comandate de clienții chinezi cu ani în urmă, situație atribuită anterior guvernului chinez.

Statele Unite și China au fost reciproc unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai lor, dar acum Washingtonul face mai mult comerț cu vecinii Canada și Mexicul, în timp ce Beijingul se ocupă mai mult cu Asia de Sud-Est.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
sua
firme