Scăderea economiei mondiale din 2020 va fi semnificativ mai mare comparativ cu estimarea FMI din luna aprilie

Scăderea economiei mondiale din 2020 va fi semnificativ mai mare comparativ cu estimarea FMI din luna aprilie
scris 17 iun 2020

Economia globală este pe cale să înregistreze în 2020 o scădere semnificativ mai mare comparativ cu estimarea făcută de Fondul Monetar Internațional în luna aprilie, a afirmat marți economistul șef la instituției financiare, Gita Gopinath, transmite CNBC.

În timp ce statele europene erau în  primele săptămâni de restricții impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus, FMI a estimat că economia globală va înregistra cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune din anii 1930. La momentul respectiv, Fondul a prognozat a contracție de 3% a PIB-ului mondial în 2020, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
România pierde în acest an 2-3 miliarde de dolari din contribuția românilor care lucrează în afara țării CITEȘTE ȘI România pierde în acest an 2-3 miliarde de dolari din contribuția românilor care lucrează în afara țării

În prezent, chiar dacă unele economii încep să se redeschidă, Fondul a avertizat că declinul va fi chiar mai grav.

”Pentru prima  oară de la Marea Depresiune, atât economiile avansate cât și cele emergente vor fi în recesiune în 2020. Actualizarea raportului World Economic Outlook în luna iunie va arăta probabil creșteri negative chiar mai grave decât am estimat anterior”,  a scris Gopinath într-o postare pe blog.

Fondul a mai afirmat că actuala criză, pe care a supranumit-o ”Marea Izolare”, ”nu seamănă cu nimic din ce a fost până acum”.

Pandemia a început ca o urgență de sănătate, dar a declanșat rapid o criză economică, din cauza măsurilor de distanțare socială necesare și a restricțiilor de călătorie.

La nivel mondial există peste 8 milioane de infecții cu coronavirus confirmate. Statele Unite, Brazilia, Rusia, India și Marea Britanie sunt în prezent cele cinci țări cu cel mai ridicat număr de cazuri, arată datele Johns Hopkins University.

Potrivit FMI, industria serviciilor a fost mai grav afectată decât industria prelucrătoare, ceea ce reprezintă o schimbare față de crizele precedente, unde lipsa investițiilor a afectat cel mai mult activitățile productive.

În consecință, Gopinath a spus: ”Este posibil ca creșterea cererii din partea connsumatorilor să aibă ca efect o redresare rapidă, spre deosebire de crizele anterioare”.

Ea a avertizat însă că acest lucru nu este o certitudine, deoarece criza de sănătate ar putea afecta cheltuielile de consum, dacă oamenii vor economisi mai mult.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
recesiune
economie