Românii își folosesc tot mai des cardurile pentru plăți direct la comercianți când călătoresc în străinătate, în special pentru cumpărături de valoare mică, în condițiile în care peste 50% din tranzacțiile la POS sunt mai mici de 20 de euro, potrivit datelor Visa Europe privind plățile cu cardul în afara țării din perioada iunie – august a acestui an.
Posesorii de carduri Visa emise în România au cheltuit în perioada 1 iunie - 31 august aproximativ 48 euro în medie pe tranzacție la comercianții din străinătate, dar peste o treime dintre plăți au valoarea mai mică de 10 euro.
“Românii s-au obișnuit să plătească frecvent cu cardul atunci când călătoresc în străinătate. Am observat în ultimii ani o creștere constantă și rapidă a numărului de tranzacții de valori relativ reduse, precum și o diversificare a categoriilor de comercianți unde se fac plăți cu cardurile Visa. Practic, pe lângă locurile unde românii plătesc de regulă cu cardul, respectiv la hotel, în aeroport sau la benzinării, procesăm de exemplu și plăți către florării, magazine de suveniruri, poștă sau laboratoare foto”, a declarat directorul regional pentru România, Croația și Slovenia pentru Visa Europe, Cătălin Crețu, într-un comunicat remis Profit.ro.
Per total, românii au realizat în vara acestui an cu aproape 30% mai multe plăți cu cardul la POS în străinătate, iar valoarea totală a acestor tranzacții s-a majorat cu aproape 20%.
Ultima săptămână din luna august a fost cea mai aglomerată din acest sezon estival în ceea ce privește numărul de plăți făcute de români cu cardurile Visa la POS-urile din străinătate, cu vârful de tranzacții procesate înregistrat pe 29 august.
Românii au realizat în vara acestui an cele mai multe plăți cu cardul în Franța, Italia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Germania, Spania, Austria, Suedia și Belgia.
Plățile cu carduri Visa emise în România au înregistrat creșteri anuale de două cifre în toate aceste țări.
Românii au utilizat cel mai des cardurile Visa în afara țării pentru a plăti produse și servicii aferente călătoriilor, precum cazarea, închirierea de mașini, transportul feroviar și aerian sau carburanți.
Practic, aproximativ 30% dintre tranzacțiile cu cardurile Visa în străinătate au fost efectuate la POS-urile instalate la acest tip de comercianți.
Supermarketurile și magazinele alimentare reprezintă a doua mare categorie de comercianți din străinătate unde s-a plătit cel mai des cu cardurile Visa emise în România (22% din total tranzacții cu cardul la POS-urile din străinătate).
Restaurantele și furnizorii de servicii de divertisment, precum parcurile de distracție, obiectivele turistice, muzeele, teatrele sau activitățile sportive, ocupă locul trei în topul comercianților preferați de români pentru a plăti cu cardul Visa (19% din total tranzacții cu cardul la POS-urile din străinătate).