Președinția a propus Parlamentului încetarea valabilității acordurilor privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene. Aceste tratate trebuiau eliminate încă de la aderarea României la UE, fiind baza mai multor litigii în curțile internaționale, cel mai cunoscut fiind cel cu frații Micula. Recent, Raiffeisen Bank a scris autorităților că ar putea chema statul român în judecată din cauza Legii dării în plată, invocând prevederile din tratatul bilateral cu Austria.
Guvernul a propus Președinției denunțarea acordului, iar președintele a semnat un decret, în 8 septembrie, prin care însărcinează Parlamentul cu acest proiect.
Potrivit Legii privind încheierea și ratificarea tratatelor, tratatele internaționale sunt încheiate de Președinte și ratificate de Parlament. Denunțarea lor urmează aceeași procedură.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Frații Ioan și Viorel Micula, care au și cetățenie suedeză, au câștigat un litigiu cu statul român, susținând că România nu și-ar respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor cuprinse în acordul bilateral încheiat cu Suedia.
Uniunea Europeană a obligat România să anuleze mai multe ajutoare de stat acordate celor doi frați și a făcut o compensare cu datoriile firmelor lor la bugetul de stat. Folosind prevederile acordului cu Suedia, frații Micula au reușut să câștige un proces la curte de arbitraj de la Washington, în decembrie 2013, prin care au obținut despăgubiri totale de circa 200 de milioane de euro.
Recent, Raiffeisen Bank International (RBI), acționarul majoritar al Raiffeisen Bank România, a chemat statul la negocieri, după ce a înregistrat provizioane de 42,5 milioane de euro în trimestrul al doilea pentru creditele ipotecare ce pot fi afectate de Legea privind darea în plată.
Investițiile Raiffeisen în România au fost serios prejudiciate și RBI a suferit pierderi importante din cauza modului în care a acționat România, se arată în scrisoarea trimisă autorităților.
Austriecii susțin că, în cazul nu se ajunge la un acord, ar putea chema România în judecată într-o curte internațională. La fel ca frații Micula, Raiffeisen a invocat prevederile acordului bilaterla de protejare reciprocă a investițiilor încheiat cu Austria în 1996.
CITEȘTE ȘI Păunescu, BNR: Sunt peste 10.000 de litigii cu băncile și IFN pe rolul instanțelorUn alt proces de acest tip este cel deschis de familia Adamescu împotriva statului român pentru trimiterea în faliment a companiei Astra Asigurări. Respectivul proces este intentat de una dintre firmele lui Adamescu, înregistrată în Olanda, și invocă tocmai acordurile privind protejarea investițiilor în România. Un alt caz de acest tip este și procesul de arbitraj dintre firma Alpiq și Hidroelectrica.
Aderarea la UE în 2007 ar fi trebuit să ducă la înlocuirea acestor tratate bilaterale cu prevederile tratatului UE, astfel încât legislația care guvernează relațiile dintre statele membre să fie una unitară.