România, printre țările UE în care producția industrială a crescut

România, printre țările UE în care producția industrială a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:43

Producția industrială în UE și zona euro a crescut în luna august 2024, comparativ cu luna iulie 2024, iar România se numără printre țările membre unde producția industrială a crescut de la o lună la alta, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, în luna august comparativ cu luna iulie, producția industrială a crescut cu 1,8% în zona euro și cu 1,2% în Uniunea Europeană. România se numără printre țările membre unde producția industrială a crescut, de la o lună la alta, cu un avans de 1,2%. Cele mai mai creșteri ale producției industriale au fost înregistrate în Irlanda (4,5%), Germania și Lituania (ambele cu 3,3%) și Malta (2,7%).

Urmărește-ne și pe Google News
Germania, cea mai mare economie a Europei, se așteaptă la o nouă contracție. După ce a beneficiat mult timp de energie ieftină, grație livrărilor de gaze rusești, și de exporturi spre China, acum suferă CITEȘTE ȘI Germania, cea mai mare economie a Europei, se așteaptă la o nouă contracție. După ce a beneficiat mult timp de energie ieftină, grație livrărilor de gaze rusești, și de exporturi spre China, acum suferă
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În ritm anual, luna august 2024 comparativ cu luna august 2023, producția industrială a crescut cu 0,1% în zona euro și cu 0,2% în UE. România se numără printre țările membre cu scăderi ale producției industriale în ritm anual, cu un declin de 2,1%. Totuși, scăderea din luna august este mai mică decât cea de 4% înregistrată de producția industrială a României în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023, scrie Agerpres.

Datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică arată că în România, la nivelul lunii august din acest an, producția industrială (serie brută) a scăzut față de luna precedentă cu 12,8%, din cauza industriei prelucrătoare (-14,3%), producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-7,8%) și industriei extractive (-1,2%).

În același timp, ca serie ajustată, s-a consemnat o creștere de 1,1% a producției industriale de la o lună la alta, datorită activităților din industria prelucrătoare (+1,7%). Pe de altă parte, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, precum și industria extractivă au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 1,2%.

CFA România: Economia va continua să decelereze anul viitor, existând chiar un risc de recesiune CITEȘTE ȘI CFA România: Economia va continua să decelereze anul viitor, existând chiar un risc de recesiune

Raportat la august 2023, în august 2024, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 4,3%, pe fondul diminuării rezultatelor din producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5%), industria prelucrătoare (-4,5%) și industria extractivă (-0,4%).

Ca serie ajustată, declinul producției industriale a fost de 2%, efect al scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,7%) și industria prelucrătoare (-2%). În schimb, industria extractivă a rămas la același nivel, în august, anul curent comparativ cu luna similară din anul anterior. 

viewscnt
Afla mai multe despre
producție industrială
eurostat