România este pe locul patru în Europa, după numărul de locuri de muncă generate de investițiile străine directe – studiu

România este pe locul patru în Europa, după numărul de locuri de muncă generate de investițiile străine directe – studiu
scris 31 mai 2017

România ocupă locul patru în Europa în clasamentul țărilor cu cel mai mare număr de locuri de muncă nou create prin investiții străine directe în 2016, potrivit barometrului EY European attractiveness survey. Anul trecut, România a atras 132 de proiecte de investiții străine directe, în creștere de 32% față de anul precedent, iar acestea au generat 17.545 de noi locuri de muncă. Mai multe locuri de muncă au fost înființate anul trecut prin investiții străine doar în Marea Britanie – 43.165, Polonia – 22.074 și Germania – 19.961.

În privința numărului de proiecte de investiții atrase în 2016, România se situează la mică distanță înaintea Cehiei și Ungariei în zona Europei Centrale și de Est și pe poziția a doisprezecea în topul general european.

Urmărește-ne și pe Google News

Investițiile străine directe în Europa

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au atins un nivel record în 2016, cu 5.845 de noi proiecte înregistrate (o creștere de 15% față de anul precedent). Acest fapt a dus la crearea unui număr de de aproape 260.000 locuri noi de muncă (o creștere de 19%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Marea Britanie (1.100 proiecte), Germania (1.063 proiecte) și Franța (aproape 800 proiecte) au fost principalele trei destinații europene pentru investiții în 2016, care au atras mai bine de jumătate (51%) din investițiile străine directe. Spania și-a consolidat poziția a patra, în timp ce Polonia a urcat o poziție în clasamentul ISD, devenind prima țară din Europa Centrală care a intrat în primele cinci destinații de investiții. România este pe locul 12 (cu132 proiecte, în creștere cu 35% față de 2015).

"În 2016, preocupările de natură geopolitică au fost prioritare pentru consiliile de administrație, dar  s-au continuat investițiile în cea mai mare piață unică din lume, unde PIB-ul Zonei Euro l-a depășit pe cel al Statelor Unite pentru prima dată după criza financiară din 2008. Creșterea lentă a multor piețe emergente din 2016 pare să fi contribuit la atractivitatea europeană, iar investitorii globali văd forța de muncă din Europa ca pe un activ foarte important. Robotica și inteligența artificială au contribuit, de asemenea, la consolidarea principalelor sectoare tradiționale de producție și de servicii de business din Europa", a declarat Bogdan Ion, country managing partner EY România.

Companiile străine au făcut în primul trimestru investiții directe de 1,07 miliarde euro în România, în scădere cu 22% CITEȘTE ȘI Companiile străine au făcut în primul trimestru investiții directe de 1,07 miliarde euro în România, în scădere cu 22%

Din rândul primelor trei destinații pentru investiții, Franța a cunoscut cea mai mare creștere, cu 30% mai multe proiecte față de anul precedent. Ea a fost urmată de Germania (creștere de 12%) și Marea Britanie (creștere de 7%). Cu cele 1.063 de proiecte înregistrate, Germania și-a întărit atacul la prima poziție din clasament, deținută de multă vreme de Marea Britanie în topul european al destinațiilor ISD.

Doar Olanda (-5%), Belgia (-5%) și Elveția (-2%) au înregistrat creșteri globale negative, fapt ce marchează o încetinire față de 2015, când toate au înregistrat creșteri pozitive.

România este pe locul patru în Europa, după numărul de locuri de muncă generate de investițiile străine directe – studiu

În pofida unui an 2016 pozitiv pentru ISD în Europa – o regiune cu peste 500 milioane de consumatori și 30 milioane de companii – provocările geopolitice și macroeconomice au avut impact, pe termen scurt, asupra sentimentului privind investițiile. Dintre cei 505 executivi de la nivel global intervievați în luna martie a acestui an, doar 28% intenționează să-și extindă operațiunile europene în anul următor, ceea ce înseamnă o scădere de patru puncte procentuale față de nivelul de 32% din 2015.

Cu toate acestea, încrederea investitorilor în perspectivele europene pe termen mai lung a crescut semnificativ, dacă se ia în calcul procentul investitorilor care se așteaptă la revenirea către o creștere economică stabilă, după cel puțin cinci ani de stagnare, procent care a ajuns la 56% față de 45% în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
ey
locuri de munca
investitii
investitii straine directe