România a coborât două poziții în clasamentul celor mai competitive economii din lume în acest an, clasându-se pe locul 49 din 61 de țări, potrivit raportului anual al Institutului pentru Management și Dezvoltare (IMD) din Lausanne (Elveția).
Anul trecut, România s-a clasat pe locul 47 în același clasament întocmit de IMD.
Potrivit raportului, România se situează în fața unor țări precum Bulgaria (locul 50), Grecia (56) și Croația (58), dar este devansată de Cehia (27), Lituania (30), Estonia (31), Polonia (33), Letonia (37), Turcia (38), Slovacia (locul 40), Slovenia (43), Rusia (44), Ungaria (46) și Kazahstan (47).
Statele Unite au pierdut poziția de cea mai competitivă economie din lume deținută în ultimii trei ani, fiind depășite de Hong Kong și Elveția. Urmează în clasament Singapore, Suedia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Norvegia, Canada, Luxemburg și Germania.
Procentajul obținut de România a fost de 62,268% din competitivitatea SUA, considerată nivelul de referință, se arată în raport.
Statele Unite încă se laudă cu cea mai bună performanță economică din lume, dar există mulți alți factori de care ținem seama când evaluăm competitivitatea,relevă raportul menționat. Toate statele din fruntea clasamentului se concentrează pe reglementări prietenoase ale mediului de afaceri, infrastructură dezvoltată și instituții atotcuprinzătoare, a apreciat directorul World Competitiveness Center, Arturo Bris.
Studiul World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizat anual, începând cu 1989, și analizează competitivitatea economiilor pe baza a aproape 350 de criterii. În studiul din 2016 sunt cuprinse 61 de țări. Indicatorii sunt grupați în patru categorii, respectiv performanțe economice, eficiența guvernului, eficiența afacerilor și infrastructura.
Sursa:Agerpres