România a cerut băncilor propuneri pentru o nouă emisiune de eurobonduri

România a cerut băncilor propuneri pentru o nouă emisiune de eurobonduri
scris 13 dec 2017

România a trimis băncilor solicitări de propuneri pentru sindicalizarea unei emisiuni de eurobonduri, potrivit unor surse citate de Reuters. Cea mai recentă ieșire pe piețele internaționale de capital a fost în octombrie, când Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de 1 miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an.

Profit.ro a anunțat recent că grupul austriac Erste, proprietarul BCR, anticipează că România va ieși din nou pe piețele internaționale în prima jumătate a anului viitor, căutând să atragă circa 1,2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri, înainte ca un împrumut de 1,5 miliarde de euro să ajungă la scadență.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul acesta, România a atras 2,75 miliarde de euro pe piețele internaționale, ultima ieșire fiind în luna octombrie, când Ministerul de Finanțe a vândut eurobonduri în valoare de 1 miliard de euro.

EXCLUSIV Guvernul a construit proiectul de buget 2018 cu un deficit de 2,97%. Ajustarea cerută de Comisia Europeană va fi abia din 2019 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a construit proiectul de buget 2018 cu un deficit de 2,97%. Ajustarea cerută de Comisia Europeană va fi abia din 2019

Emisiunea din octombrie a fost plasată cu un cupon de 2,375%, la un randament de 2,114%, față de 2,411% la lansarea inițială din aprilie, și cu un spread de 128 bp, cel mai mic obținut până atunci de România pe o astfel de maturitate. În luna aprilie, marja aferentă riscului de credit al României era de 170 puncte de bază peste cotațiile nivelului de referință mid swap.

Aranjori ai emisiunii au fost Barclays, Citi, Erste Group, ING și Societe Generale.

A fost cea de-a doua ieșire a României pe piețele internaționale din acest an, după ce în aprilie Ministerul Finanțelor a atras 1,75 miliarde de euro prin două emisiuni separate, una pe zece ani, redeschisă astăzi, și alta cu scadența în 2035.

Dan Bucșa, UniCredit: Politica fiscală e cel mai mare risc macroeconomic. Succesul emisiunii de eurobonduri are explicații conjuncturale, oferta altor emitenți e prea mică CITEȘTE ȘI Dan Bucșa, UniCredit: Politica fiscală e cel mai mare risc macroeconomic. Succesul emisiunii de eurobonduri are explicații conjuncturale, oferta altor emitenți e prea mică

Pentru întregul an 2017, ministerul a programat împrumuturi totale prin eurobonduri în valoare de 3 miliarde de euro, sumă acoperită aproape în totalitate de emisiunile de până acum.

Anul trecut, statul a împrumutat 3,25 miliarde de euro prin eurobonduri.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurobonduri
10 ani