România a avut, în ianuarie, a doua inflație negativă din Uniunea Europeană

România a avut, în ianuarie, a doua inflație negativă din Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2016

România a consemnat, în luna ianaurie, a doua inflație negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 1,5%, dublă față de cea de minus 0,7% înregistrată în luna decembrie 2015, arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit sursei citate, în Uniunea Europeană rata anuală a inflației a rămas stabilă la 0,2%, în timp ce în zona euro a urcat până la 0,3% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie. Un număr de 10 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind Polonia (minus 1,7%) și România (minus 1,5%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Belgia (1,8%), Austria (1,4%) și Suedia (1,3%).

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ cu luna decembrie 2015, rata anuală a inflației a scăzut în 12 state membre, printre care se numără și România, a rămas stabilă în două țări și a crescut în 14 state.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,10 puncte procentuale), urmate de țigări și fructe (ambele cu o creștere de 0,06 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,28 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,18 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,11 puncte procentuale).

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă, inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ.

Kovesi: Mită cât banii pe 3 ani pentru autostrăzi și corupție generalizată în contracte. Nu am prins încă toți corupții! CITEȘTE ȘI Kovesi: Mită cât banii pe 3 ani pentru autostrăzi și corupție generalizată în contracte. Nu am prins încă toți corupții!

În ceea ce privește România, datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că indicele prețurilor de consum a fost de -2,1% în luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015.

Cu toate acestea, BNR a modificat la 1,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară, de 1,1%. De asemenea, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat recent că se așteaptă la o înăsprire a politicii monetare mai devreme decât s-a preconizat anterior, în condițiile în care inflația a revenit.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
inflatie negativa