Pentru cultura grâului de toamnă, conform specialiștilor, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în vestul Crișanei, local în centrul, estul și sud-estul Dobrogei, izolat în nord-estul și estul Moldovei, nord-vestul Banatului și sud-estul Munteniei.
Pe de altă parte, rezerva de umiditate în cultura de porumb, în stratul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Izolat, în nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul Banatului și vestul Crișanei se va semnala secetă pedologică moderată și puternică.
Potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile maxime ridicate din aer vor imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prășitoare, creșterea și dezvoltarea vegetativă se vor desfășura în general în condiții bune în cea mai mare parte regiunilor, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Starea de vegetație a plantelor se va menține bună și medie în semănăturile de toamnă efectuate în epoca optimă, dar va fi medie și slabă la cele întârziate fenologic, precum și pe terenurile cu deficite de apă în sol", arată ANM.
Estimările de specialitate arată că orzul și grâul de toamnă înființate în perioada optima își vor continua înflorirea (30-100%) și maturitatea în lapte (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetație vor fi culturile din jumătatea de sud a țării, aflate la maturitatea în ceară (10-50%), în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile tardive se vor semnala fazele de "burduf" și înspicare (20-100%), precum și înflorire (10-50%).
Cultura de rapiță se va afla predominant la formarea silicvelor și a boabelor în silicve, precum și maturitatea deplină (10-30%). De asemenea, în funcție de data semănatului, floarea-soarelui își va continua creșterea aparatului foliar (30-100%) și începutul formării capitulului (10-40%) în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Sub aspect fenologic, la porumb se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia (30-100%) și înfrunzirea (6-16 frunze), în majoritatea zonelor de cultură, iar la sfecla de zahăr se vor continua fazele de dezvoltare a aparatului foliar (10-100%), precum și alungirea axei hipocotile (10-35%). În toate plantațiile, cartoful se va afla predominant la formarea/creșterea lăstarilor laterali și tuberizarea (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum se va înregistra îmbobocirea (10-30%).
CITEȘTE ȘI Exporturile de bovine vii în Turcia, una dintre țările mari consumatoare de carne de vită și oaie, ar putea fi deblocate"În aproape toate plantațiile, speciile sâmburoase (cais, piersic, vișin, cireș, prun) vor parcurge creșterea și maturarea fructelor, precum și înfrunzirea, iar cele semințoase (mar, par, gutui) se vor afla la formarea și creșterea rodului, creșterea lăstarilor și înfrunzirea. De asemenea, la soiurile extratimpurii si timpurii de cireș, vișin și cais ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrarile de recoltare. În majoritatea podgoriilor, la vița de vie se vor înregistra înfrunzirea, formarea inflorescențelor și înflorirea. Local, în vestul țării se vor continua formarea boabelor la soiurile timpurii de masă", menționează prognoza agrometeorologică.
Din punct de vedere termic, vremea se anunță normală la nivelul întregii țări, temperatura medie diurnă a aerului încadrându-se între 14 și 24 grade Celsius, în limite apropiate de mediile multianuale, în aproape toate regiunile agricole.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și local de căderi de grindina, în cea mai mare parte a țării. Izolat, în vestul, nordul și centrul țării, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Sursa Agerpres