Indicatorii privind activitatea companiilor din zona euro arată o încetinire în septembrie pe fondul scăderii sectorului serviciilor, în condițiile în care cazurile de COVID-19 sunt în creștere la nivel european.
Activitatea economică arată doar o creștere ușoară în septembrie, potrivit indicelui privind intențiile de achiziții ale managerilor (Purchasing managers’ index - PMI) publicat de Markit și considerat de către analiști drept unul dintre cei mai importanți indicatori pentru măsurarea tendințelor economice, având în vedere corelația ridicată cu produsul intern brut.
Indicatorul, calculat pe baza unui sondaj în rândul companiilor, are o valoare de doar 50,1 puncte în septembrie, în cădere de la 51,9 puncte în august, și este la minimul ultimelor 3 luni. O valoare peste 50 arată că activitatea firmelor este în creștere, iar sub 50 înseamnă contracție. Valoarea foarte apropiată de 50 publicată pentru septembrie indică că economia mai degrabă stagnează - în sectorul serviciilor, care reprezintă aproape trei sferturi din economie, există chiar o contracție (de la 50,5 în august la 47,6), evoluție pusă de economiștii ING Bank pe seama creșterii cazurilor de COVID-19 la nivel european.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Chiar dacă noile măsuri împotriva virusului au fost luate la nivel local și sunt mult mai puțin dure decât în comparație cu cele din martie, se pare că economia resimte deja efectele creșterii cazurilor. Acest lucru confirmă că comportamentul uman legat de frica de virus este un factor important în determinarea activității economice, ceea ce este relevant pentru activitatea din următoarele luni”, scrie Bert Colijn, șef pentru analiza macro la ING.
Industria manufacturieră, care reprezintă circa un sfert din PIB, își continuă, însă, recuperarea (creștere de la 55,6 la 56,8 în septembrie), cea mai ridicată valoare din ultimele 31 de luni, și ING se așteaptă ca la finele trimestrului 3 să închidă mare parte din decalajul de producție generat de criza COVID.
“Datele privind PMI de astăzi indică o încetinire a recuperării economice în cel mai bun caz sau o stagnare în cel mai rău”, arată Colijin și adaugă că acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guverne și băncile centrale, dacă aveau nevoie de unul.
Germania a continuat recuperarea pe baza industriei, care a contracarat scăderea din servicii, în timp ce în Franța datele indică o contracție în condițiile deteriorării sectorului serviciilor.
“Este evidentă o economie cu două viteze, cu fabricile care raportează o creștere a producției pe baza creșterii cererii, în special de la export și ca urmare a redeschiderii sectorului retail în multe țări, în timp ce sectorul serviciilor, care este mai mare, este din nou în declin în condițiile în care afacerile care lucrează direct cu consumatorii au fost lovite în mod special de creșterea îngriujorările privind virusul”, arată Chris Williamson, economist șef al Markit.
În piața muncii septembrie a înregistrat cea mai mică scădere a numărului de angajați, însă în servicii sunt tăiate în continuare locuri de muncă.
Economia zonei euro a căzut cu o rată record de 12,1% în trimestrul 2 pe fondul pandemiei COVID 19. Datele preliminare privind trimestrul 3 vor fi publicate la finele lunii octombrie.
Zona euro este cel mai important partener comercial al României, cu circa 6 euro din fiecare 10 euro încasați din export.