Revenire la normalitate: ANAF exclude din lista datornicilor persoanele și firmele cărora are să le dea bani

Revenire la normalitate: ANAF exclude din lista datornicilor persoanele și firmele cărora are să le dea bani
scris 28 iul 2016

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că vor fi excluse din lista debitorilor cu obligații fiscale restante persoanele, fizice sau juridice, ale căror datorii la buget sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească la rândul lor de la buget, prin restituire sau rambursare.

În acest sens, ANAF a publicat un proiect de ordin. Potrivit referatului de aprobare, propunerea de a nu mai publica numele debitorilor care au, totodată, sume de recuperat de la buget, a fost făcută de Ministerul de Finanțe. “Direcția Generală de Legislație Cod de procedură fiscală, Reglementări Nefiscale și Contabile din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, prin adresa nr. 713540/12.07.2016, exprimă opinia potrivit căreia, organele fiscale nu trebuie să publice pe pagina de internet lista debitorilor persoane fizice și juridice care înregistrează obligații fiscale restante în cuantum mai mic sau egal cu suma de restituit sau de rambursat, întrucât nu se poate considera că acești contribuabili înregistrează obligații fiscale restante”, se arată în notă.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, listele debitorilor publicate de ANAF vor avea o nouă coloană denumită "Observații", care va conține precizări privind starea juridică a debitorilor, respectiv insolvență, faliment sau insolvabilitate. Aceste modificări urmează să fie implemetate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligatii fiscale restante aferente trimestrului II 2016, precizează ANAF.

ANAF: Primele liste cu 2.672 de datornici au fost publicate pe site-ul instituției, dar nu conțin, încă, persoane fizice CITEȘTE ȘI ANAF: Primele liste cu 2.672 de datornici au fost publicate pe site-ul instituției, dar nu conțin, încă, persoane fizice

Începând din acest an, ANAF publică periodic liste cu datoriile restante față de buget ale marilor contribuabili, contribuabililor mijlocii, respective ale persoanelor fizice, conform Codului de procedură fiscală.

Pragurile de la care datoriile se fac publice sunt:

  • 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil
  • 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu
  • 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante și din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere
  • 1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât profesii libere, PFA etc

Primele liste au fost postate în luna mai 2016. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
fisc
datorii
stat
buget
lista datornicilor