Reprezentanții Camerei Lorzilor vor să impună o serie de condiții pentru declanșarea ieșirii Marii Britanii din UE

Reprezentanții Camerei Lorzilor vor să impună o serie de condiții pentru declanșarea ieșirii Marii Britanii din UE
scris 27 feb 2017

Reprezentanții Camerei Lorzilor au dezbătut luni după-amiază o posibilă schimbare a condițiilor prin care Marea Britanie își va anunța ieșirea din UE, amenințând chiar că vor trece o serie de amendamente la legislația de autorizarea a premierului Theresa May cu declanșarea Brexit-ului, scrie Reuters.

Camera Lorzilor, care este formată în mare parte din politicieni veterani și nobili nealeși în funcție, a început dezbaterea pentru aprobarea legislației de invocare a articolului 50 și declanșare a procedurii formale de ieșire a Marii Britanii din UE, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Analiștii nu se așteaptă ca legislația să fie blocată de către lorzi, dar aceștia i-ar putea forța pe guvernanți să-și schimbe planurile, întrucât conservatorii nu se bucură de majoritate în Camera Lorzilor.

Idei post-Brexit: Britanicii se gândesc să-i înlocuiască pe muncitorii est-europeni din ferme cu roboți CITEȘTE ȘI Idei post-Brexit: Britanicii se gândesc să-i înlocuiască pe muncitorii est-europeni din ferme cu roboți

Camera Comunelor a aprobat deja printr-un vot covărșitor legislația de autorizare a ieșirii din blocul comunitar, trecând proiectul legislativ fără niciun amendament.

Însă, orice amendamente votate de lorzi vor avea nevoie de aprobarea reprezentanților din Camera Comunelor, ceea ce ar duce la întârzierea calendarului de declanșare a Brexit-ului promis de către premierul Theresa May.

Printre amendamentele care vor fi dezbătute în cele două zile se numără drepturile cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie, problema provinciei nord-irlandeze, care va avea singura frontieră terestră cu Uniunea Europeană după Brexit, precum și dreptul parlamentarilor de a aproba prin vot acordul final de ieșire a Regatului Unit din UE.

De asemenea, lorzii vor dezbate organizarea unui al doilea referendum și apartenența țării la piața unică a UE.

Însă, lorzii ar urma să voteze abia miercuri cu privire la cele mai importante probleme dezbătute.

Unii lorzi cred că îi pot forța pe guvernanți să accepte o serie de concesii, însă ministrul de Interne a explicat că nu există nicio posibilitate ca executivul să accepte amendarea legislației de autorizare a Brexit-ului.

Premierul Theresa May a promis că va invoca până la finele lunii martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care va declanșa procesul formal de retragere a Marii Britanii din UE. De asemenea, primele negocieri ar putea să înceapă abia în luna iunie, după informarea celorlalte 27 de țări membre ale UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
ue