Ratinguri îmbunătățite pentru Erste Group după anunțarea rezultatelor financiare

Ratinguri îmbunătățite pentru Erste Group după anunțarea rezultatelor financiare
scris 15 mar 2017

S&P a îmbunătățit ratingurile de credit pentru grupul Erste, urmând măsurile similare luate de alte două agenții internaționale după anunțarea rezultatelor financiare ale grupului financiar austriac.

Calificativelele Erste Group Bank AG’s au fost modificate de S&P la A-/A-2 (de la BBB+/A-2), cu perspectivă pozitivă. Schimbarea reflect întărirea profilului financiar, precum și a lichidității și capacității de finanțare, atât la nivelul grupului, cât și la al principalelor subsidiare din Europa Centrală și de Est, arată Erste, într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Îmbunătățirea ratingurilor este motivată de evoluția pozitivă a profitabilității Erste Group. Ține cont, de asemenea, de calitatea mai bună a activelor, obținută printr-o curățare a portofoliului, dar și de veniturile și capitalul mai ridicate.

Ratingul Erste a fost îmbunătăți recent, cu o treaptă, și de Fitch, de la BBB+/F2 la A-/F1, cu perspectivă stabilă. Calificativul reflectă întărirea profilului de risc al grupului, ca urmare a vânzării unor pachete de credite neperformante, dar și îmbunătățirea condițiilor în Europa Centrală și de Est. Agenția a mai amintit și alți factori pozitivi, precum poziția de piață solidă a Erste în piețele principale și generarea bună de capital.

Ratingul Băncii Comerciale Române, la care austriecii dețin peste 90% din acțiuni, este cu o treaptă sub cel al Erste, diferența fiind justificatăde Fitch prin faptul că există o probabilitate mare ca banca să beneficieze, dacă va fi necesar, de sprijinul companiei-mamă. Agenția vede BCR ca fiind o subsidiară de importanță strategică pentru grupul austriac, în pofida volatilității recente a performanțelor. Totodată, a menționat că atât România cât și întraga regiune (Europa Centrală și de Est) joacă un rol important pentru Erste. BCR a înregistrat anul trecut o creștere a activelor de 5,1 miliarde de lei, la 67,5 miliarde de lei, evoluție influențată în special de majorarea portofoliului de titluri de stat cu aproape 2,5 miliarde de lei și din creșterea numerarului și a plasamentelor la banca centrală.

Profitul net al BCR a crescut anul trecut cu aproape 14% față de 2015, pe fondul creșterii afacerilor și a îmbunătățirii calității portofoliului. Banca a obținut în anul 2016 un profit net de 1.045 milioane de lei (232,9 milioane de euro), și contribuie cu o aproape o cincime la profitul net al grupului austriac Erste, care a înregistrat anul trecut un rezultat net de 1,26 de miliarde de euro. Rezultatul este sub cel al Băncii Transilvania (1,2 miliarde de lei), dar peste cel al BRD-Groupe Societe Generale (763 de milioane de lei).

Profit record în 2016

Erste Group a reușit anul trecut un profit record de 1,26 de miliarde de euro, față de 968 de milioane de euro în 2015, pe fondul scăderii costurilor de risc. Banca va propune plata unui dividend de un euro pe acțiune către acționari.

Venitul operațional a scăzut cu 1,2%, la 6,69 miliarde de euro, în condițiile în care s-a diminuat atât venitul net din dobânzi, cu 1,6%, la 4,37 miliarde de euro, cât și cel din taxe și comisioane(-4,2%, la 1,78 miliarde de euro). S-a majorat, în schimb, venitul net din tranzacționare, cu aproape 30%, la 272 de milioane de euro.

Cheltuielile administrative generale au crescut la puțin peste 4 miliarde de euro (+4,1%), în principal din cauza costurilor de IT și consultanță mai ridicate precum și a majorării cheltuielilor de personal la 2,34 de miliarde de euro (+4,2%). Această evoluție a determinat diminuarea profitului operațional cu 8,3% la 2,66 miliarde de euro. Raportul cost/venit s-a situat la 60,2%, mai prost decât în 2015, când era de 57,1%. Câștigul din activele și pasivele financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit și pierdere (net) include un profit, raportat în trimestrul al doilea, din vânzarea acțiunilor la VISA Europe în suma de 138,7 milioane de euro.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au scăzut semnificativ, cu peste 73%, la 195,7 milioane de euro sau 15 puncte de baza din nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienți, pe fondul scăderii semnificative a creditelor neperformante și creșterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în România și Ungaria. Rată creditelor neperformante s-a îmbunătățit semnificativ la 4,9% (7,1%). Rată de acoperire a creditelor neperformante a crescut considerabil la 69,1% (64,5%).

Capitalul total – ajustat pentru capitalul de rang 1 adițional – a crescut la 16,1 miliarde de euro. Riscul total, respectiv activele ponderate la risc, inclusiv riscurile de credit, de piață și cele operaționale (Basel 3 implementat parțial) au crescut la 101,8 miliarde de euro (98,3 de miliarde de euro în 2015). Indicele capitalului comun de rang 1 (CET 1, Basel 3 implementat parțial) s-a situat la 13,4% (12,3%), iar indicele capitalului total (Basel 3 implementat parțial) la 18,5% (17,9%).

Totalul activelor a urcat la 208,2 miliarde de euro (față de 199,7 miliarde de euro în 2015), în principal datorită majorării numerarului și a soldurilor de numerar, mai ales la băncile centrale.

Portofoliul de credite și avansuri către clienți (net) s-a majorat la 130,7 miliarde de euro (+3,8%). Activele mobiliare deținute pentru tranzacționare au scăzut la 8 miliarde de euro (de la 8,7 miliarde de euro). În privința pasivelor, depozitele de la clienți au crescut semnificativ – în special în Cehia, Austria și România – la 138 de miliarde de euro (+7,9%). Raportul credite/depozite s-a situat la 94,7% (98,4%).

Erste Group estimează o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% în 2017, pe fondul creșterii economice solide din piețele principale Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Serbia și Austria. Pe de altă parte, contextul marcat în continuare de dobânzi reduse, ne-recurentă unor efecte extraordinare precum vânzarea acțiunilor VISA alături de potențialele până acum necuantificabile riscuri politice ar putea să îl pună în pericol.

Erste Group se așteaptă la o creștere de 4-6% a creditării nete, care este necesară pentru a compensa presiunea pe marja rezultată din reinvestirea în obligațiuni suverane în actualul context marcat de rate reduse ale dobânzii.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste group
bcr
rating
s&p
fitch