Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna iunie la 0,85%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, în condițiile în care prețurile alimentelor au scăzut față de luna anterioară, în timp ce biletele de avion s-au scumpit sensibil pentru a doua lună la rând, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
În luna mai, rata anuală a inflației a fost de 0,64%, scrie News.ro.
Datele INS arată că prețurile de consum au crescut în iunie, în medie, cu 0,04% comparativ cu luna mai.
Mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,18%, în medie, față de luna mai, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,07%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 0,33%.
CITEȘTE ȘI PNL vrea să tragă de partea sa investitori nemulțumiți de măsurile PSD: Statul s-a purtat foarte urât! Om de afaceri: "Idei fără analize generează imagine de disperare. Fraților, ce v-a apucat?”Comparativ cu iunie 2016, prețurile alimentelor au crescut în a șasea lună a acestui an cu 2,8%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,2%, iar prețurile serviciilor au coborât cu 1%.
De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenți pe litrul de carburanți a fost eliminată, ceea ce a redus prețul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină și motorină.
Față de luna mai, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în a șasea lună a acestui an, la bilete de avion (3,9%), citrice (3,5%). țigări (1,7%) și fructe proaspete (1,6%).
Biletele de avion s-au scumpit și în luna mai cu 7,6%, astfel că, în două luni, prețurile biletelor de avion au crescut cu peste 11%.
La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iunie la cartofi (-7,8%), alte legume (-5,8%) și combustibili (-1,1%), celelalte prețuri având fluctuații mult mai mici.
Alimentele au o pondere de 34,65% în coșul de consum pe baza căruia INS calculează inflația în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%, iar serviciile - 19,9%.
La finalul anului 2016, rata anuală a inflației a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflației a înregistrat valori negative.
În ultima prognoză, Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va ajunge la 1,6% la finalul acestui an, în intervalul țintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).