Rata anuală a inflației a urcat în iunie la -0,7%, de la -3,5% în mai. Alimentele s-au ieftinit cu 0,7% în iunie

Rata anuală a inflației a urcat în iunie la -0,7%, de la -3,5% în mai. Alimentele s-au ieftinit cu 0,7% în iunie
scris 11 iul 2016

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat puternic în luna iunie, la -0,7%, de la -3,5% în luna mai, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS), evoluția fiind generată de eliminarea efectului scăderii TVA la alimente, din iunie 2015, din indicele anual, în condițiile în care prețurile au scăzut în iunie față de luna anterioară, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

Datele INS arată că prețurile de consum au scăzut în luna iunie, în medie, cu 0,17% comparativ cu luna mai, însă evoluția a fost diferită de la o categorie de produse la alta, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, alimentele s-au ieftinit 0,68%, în medie, față de luna precedentă, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,09%. De asemenea, pețurile serviciilor au avansat, în medie, cu 0,1% în mai față de luna precedentă.

În perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, prețurile alimentelor au stagnat, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,2%, iar serviciile - cu  0,7%.

Iunie 2016 este prima lună din ultimul an în care indicatorul inflației anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură aplicată de la 1 iunie 2015.

În schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. În plus, de la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă și pentru cea folosită la irigații a scăzut la 9%.

Șoferii români ar putea beneficia de 1.000 de km de autostradă la finalul anului viitor CITEȘTE ȘI Șoferii români ar putea beneficia de 1.000 de km de autostradă la finalul anului viitor

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a prețurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianții ar aplica integral reducerea taxei la prețurile de la raft.

Comparativ cu luna mai, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat, în iunie, la cartofi (-7,8%) alte legume (-7,4%), fructe proaspete (-3,3%), ouă (-1,5%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat,  față de a cincea lună a anului, la citrice (4,5% și zahăr (1,8%), celelalte prețuri având fluctuații nesemnificative.

În urma evoluției din ultima perioadă, care indică menținerea prețurilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognozele de inflație pentru 2016 și 217.

Astfel, potrivit ultimelor estimări, BNR anticipează că rata anuală a inflației va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%.

Alți analiști se așteaptă, însă, ca rata anuală a inflației să rămână negativă până la finalul acestui an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi alimente