RAPORT Industria și-a revenit ușor în februarie, dar începutul de an rămâne slab

RAPORT Industria și-a revenit ușor în februarie, dar începutul de an rămâne slab
scris 22 mar 2018

În luna februarie, industria a ieșit din contracție, dar avansul a fost modest, revenirea fiind susținută de avansul cererii interne și creșterea exporturilor, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP și SNSPA.

Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Volumul producției a urcat la 55 de puncte, față de 44 în decembrie și 46 în ianuarie când industria s-a aflat în contracție.

”Dacă atenuăm volatilitatea calculând o medie între ianuarie și februarie observăm că activitatea nu depășește 50,5 puncte, ceea ce înseamnă că în primele două luni din 2018 industria s-a aflat sub zona de creștere. Stocurile au crescut de la 43 la 47 și se află tot în fază de contracție, sub 50 de puncte”, se arată în barometru.

VIDEO Poliția americană a dat publicității filmarea accidentului mortal în care a fost implicat un autovehicul autonom Uber CITEȘTE ȘI VIDEO Poliția americană a dat publicității filmarea accidentului mortal în care a fost implicat un autovehicul autonom Uber

Comenzile noi au urcat puțin, de la 45 la 54, dar media arată că în primele două luni cererea a rămas contractată.

”Comenzile pentru export au crescut în mod clar de la 53 în ianuarie la 59 în februarie. Intensificarea exporturilor reprezintă o forță puternică și arată cât de dependentă este revigorarea întregii industrii de exporturile realizate numai de către o parte a firmelor industriale. Importurile de materii prime au urcat ceva mai lent, de la 56 la 59 și se apropie de punctajul maxim de 61 de puncte din ultimele 8 luni”, se arată în comunicat.

Numărul angajaților a rămas la 50 de puncte, semn că angajările și disponibilizările rămân în echilibru, în sensul că firmele nu angajează salariați mai mulți decât numărul celor care își încetează activitatea. Totodată, costurile de producție rămân la o valoare ridicată de 72 de puncte, dar în ușoară scădere față de 74 în ianuarie.

”Scăderea ar putea fi legată de un consum mai redus de energie datorită intervalelor cu temperaturi mai ridicate. Oricum, indicatorul costurilor se află cu mult peste media de 67 de puncte a întregului an 2017. Prețurile încasate de firme arată o ușoară scădere de la 64 în ianuarie la 62 în februarie, după circa trei luni de creștere consecutivă. Dacă scăderea persistă, ea ar putea semnala o tendință spre deflație”, se arată în barometru.

Totodată, indexul de optimism al managerilor arată prima scădere din ultimele cinci luni. În octombrie 2017 indexul avea 59 de puncte, iar în ianuarie 2018 crescuse la 71, dar luna trecută a scăzut la 68.

Barometrul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
snspa