PSD nu mai cere Guvernului Grindeanu ce voia să impună Cabinetului Cioloș, sub sancțiunea demiterii: o strategie pe 50 de ani

PSD nu mai cere Guvernului Grindeanu ce voia să impună Cabinetului Cioloș, sub sancțiunea demiterii: o strategie pe 50 de ani
scris 7 mar 2017

Senatorii au aprobat, în iunie anul trecut, o inițiativă legislativă a PSD care obligă Guvernul să redacteze o strategie de dezvoltare pe o perioadă de nu mai puțin de 50 de ani, document care dacă nu ar fi aprobat de Parlament, ar conduce la căderea Executivului. Acum, însă, majoritatea aflată la guvernare, PSD-ALDE, și-a schimbat părerea și consideră că proiectul trebuie respins. 

Proiectul de lege, anunțat de Profit.ro, prevede că Guvernul riscă o moțiune de cenzură, ce determină căderea Cabinetului, dacă raportul prin care va trebui să explice ulterior cum aplică această strategie nu este aprobat de parlamentari.

Urmărește-ne și pe Google News

Inițiativa legislativă mai prevede și sancționarea cu amendă contravențională în sumă de 50.000 lei a ministrului responsabil în domeniu pentru nerespectarea prevederilor propuse.

Senatul, care și atunci cuprindea o majoritate PSD-ALDE, a adoptat proiectul ignorând punctul de vedere al Guvernului Cioloș, care a transmis parlamentarilor la data respectivă că inițiativa este deopotrivă nerealistă și neconstituțională. În plus, atrăgea atenția cabinetul Cioloș, demiterea Executivului prin moțiune de cenzură, dacă Parlamentul nu aprobă măsurile din strategie, contravine Constituției.

Fostul guvern aprecia că impunerea unor aspecte de natură politică de către Parlament în întocmirea programului de guvernare poate reprezenta o imixtiune de natură a aduce atingere principiului separației puterilor în stat, garantat de Constituție.

Cine sunt cumpărătorii de la miezul nopții și ce produse sunt comandate - studiu eMAG CITEȘTE ȘI Cine sunt cumpărătorii de la miezul nopții și ce produse sunt comandate - studiu eMAG

Printre numeroasele obiecții aduse proiectului de lege inițiat de PSD, guvernul Cioloș invoca și lipsa unui impact bugetar sau încălcarea legislației privind achizițiile publice, prin exceptarea de la aceste norme a comenzilor guvernamentale elaborate în baza proiectului de lege.

Executivul de atunci mai amintea că majoritatea strategiilor de dezvoltare țin cont de exercițiile financiare ale Uniunii Europene, care se întind pe câte 7 ani, iar în prezent Guvernul, împreună cu Academia, a lansat o strategie de dezvoltare durabilă a României pentru o durată de 20-25 ani, până în 2030.

Proiectul de lege a ajuns recent în discuția deputaților, iar, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, majoritatea reprezentată de partidele aflate la guvernare susține acum respingerea inițiativei legislative chiar cu argumentele fostei guvernări, pe care le ignorase înainte de a forma noul guvern.

INS confirmă că economia României a crescut cu 4,8% în 2016, după un avans de 4,7% în T4 CITEȘTE ȘI INS confirmă că economia României a crescut cu 4,8% în 2016, după un avans de 4,7% în T4

Deputații din comisiile pentru politică economică și muncă arată că, într-adevăr, proiectul ar contraveni Constituției.

"În înțelesul dispozițiilor constituționale invocate mai sus, programul de guvernare este al Guvernului învestit, votul de încredere al Parlamentului asupra programului având tocmai semnificația faptului juridic care legitimează programul de guvernare al Guvernului. Parlamentul, prin votul acordat, își exprimă încrederea în acel program, încredere pe care o poate retrage oricând, prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, care poate fi inițiată doar în condițiile art. 113 din Constituția României, republicată", afirmă membrii comisiilor în raportul de respingere a proiectului.

În consecință, plenul Camerei Deputaților va vota împotriva obligării Guvernului Grindeanu de a întocmi o strategie de dezvoltare pe 50 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
psd
motiune
strategie
dezvoltare
50 ani
parlament
lege