Proiect: Fiscul va primi date despre card și identitatea posesorului atunci când sunt efectuate plăți la comercianți

Proiect: Fiscul va primi date despre card și identitatea posesorului atunci când sunt efectuate plăți la comercianți
scris 27 iul 2016

Fiscul va primi, în cazul plăților electronice efectuate cu cardul la comercianți, date despre numărul cardului și toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deținătorului acestuia, de la entitatea care gestionează certificarea/autorizarea tranzacției, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.

UPDATE 1 Ministerul de Finanțe transmite că a luat deja în considerare modificarea proiectului în sensul eliminării unor date, spre exemplu, numărul cardului bancar din motive de securitate.

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE 2 ANAF precizează că propunerile respectă prevederile Codului de procedură fiscală și ale legii privind datele personale.

Ministerul de Finanțe a transmis lămuriri cu privire la prevederile proiectului: "Proiectul aflat în dezbatere publică are în vedere creșterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale și scoaterea la suprafață a veniturilor ce nu sunt întotdeauna declarate de agenții economici. Concret, propunerea vizează corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis Agenției Naționale de Administrare Fiscală de către aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului.  De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corectă a bazei impozabile în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informații către ANAF (defecțiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenție etc). În urma consultărilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au luat deja în considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa menționată în materialele de presă în sensul eliminării unor date (spre exemplu, numărul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netransmiterea unor date pe care instituția emitentă nu le deține. Subliniem faptul că trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hârtie este motivată și de faptul că în statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat".

UPDATE 2 ANAF face precizări cu privire la propunerile din proiect, invocând prevederile Codului de procedură fiscală și ale legii privind datele personale. Cu alte cuvinte, ANAF este interesată să primescă datele despre conturile din care se fac plăți prin card, având posibilitatea să afle cine sunt posesorii conturilor direct de la bănci.

"Pentru combaterea evaziunii fiscale, Agenția Națională de Administrare Fiscală vizează atât circuite comerciale ample și complexe, cât și comerțul cotidian. Dacă pentru identificarea rețelelor tranzacționale frauduloase este necesară monitorizarea tranzacțiilor sau controlul prețurilor de transfer, pentru combaterea “micii” evaziuni, este necesară, printre alte măsuri, corelarea datelor referitoare la rulajele comunicate de POS-uri cu datele înregistrate pe bonul fiscal. Această propunere facilitează combaterea evaziunii fiscale, iar datele sunt necesare în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informații către ANAF (defecțiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenție etc).

Propunerea respectă prevederile Codului de procedură fiscală conform căruia băncile trebuie să comunice ANAF lista persoanelor care deschid ori închid conturi, rulajele sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum și informațiile sau documentele referitoare la operațiunile derulate prin acele conturi. În acest sens, sunt importante datele aferente tranzacției, inclusiv contul din care s-a făcut plata pentru bunurile sau serviciile achiziționate. Proiectul respectă prevederile legale privind accesul la informații și protejarea datelor personale. Procesul de consultare publică a fost demarat acum 10 zile, miercuri 27 iulie având loc o întâlnire cu patronatele din domeniul bancar. Proiectul aflat in dezbatere publică are în vedere creșterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale și fiscalizarea veniturilor nedeclarate de către operatorii economici. "

ANAF a dispus în primele 5 luni circa 350.000 popriri de conturi bancare CITEȘTE ȘI ANAF a dispus în primele 5 luni circa 350.000 popriri de conturi bancare

Potrivit proiectului de hotărâre pentru modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, “în cazul plăților electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea  care gestionează certificarea/autorizarea tranzacției, comunică, simultan cu transmiterea tranzacției către instituția acceptantă ,date despre  ID –ul terminalului, ID-ul comerciantului,numărul, valoarea,data, ora, minutul emiterii bonului fiscal, instituția acceptantă, numărul cardului utilizat pentru efectuarea plății, cod autorizare plată, toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deținătorului cardului”

Proiectul a fost elaborat în vederea reglementării cadrului legal pentru conectarea caselor de marcat la server-ul ANAF, respectiv a condițiilor și informațiilor care vor fi furnizate. Procesul ar urma să se încheie până la sfârșitul anului viitor, pe parcurs comercianții, în funcție de mărimea afacerii, fiind obligați să facă demersurile pentru a achiziționa aparate electronice, precum și să asigure conectarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
case de marcat
anaf
card
date