Profit.Energy.Forum - Robert Chircă (GSP): Litoralul românesc are un potențial eolian de 70 GW

Profit.Energy.Forum - Robert Chircă (GSP): Litoralul românesc are un potențial eolian de 70 GW
scris 28 iun 2021

Marea Neagră are, din punct de vedere al energiei eoliene, un potențial de peste 430-450 GW, din care 70 GW disponibili în zona litoralului românesc, a declarat Robert Chircă, operațional manager la Grup Servicii Petroliere (GSP), în cadrul celei de-a cincea ediții a Videoconferinței Profit.Energy.Forum - Energia post-coronavirus.

Potrivit reprezentantului GSP, din cei 70 de GWh disponibili în zona litoralului românesc, 20 GWh sunt pe platforme fixe, iar până la 50-60, pe platforme plutitoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Videoconferința Profit Energy.forum a fost organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), Hidroelectrica și Grup Servicii Petroliere, fiind transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

“Marea Neagră are un potențial imens, resursele de hidrocarburi, dar mai ascunde un potențial pe care dorim cu toții să-l exploatăm - energia eoliană. GSP pune la dispozițiile sinergiile și know-how-ul pe care-l avem în Marea Neagră. Folosirea sinergiilor GSP Grup ar aduce plus valoare inclusiv în ceea ce privește strategia României de a deveni independentă din punct de vedere energetic. Și aici cuprindem toate zonele, și cea de combustibil fosil, și cea de energie eoliană”, a afirmat Chircă.

În opinia acestuia, producția offshore de energie eoliană ar putea fi lansată în același orizont cu cea offshore de gaze naturale, undeva în 2025-2026.

Profit.Energy.Forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Peste jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate au semnat contracte concurențiale. ANUNȚ Cu cât se vor scumpi facturile celor care nu au făcut acest lucru CITEȘTE ȘI Profit.Energy.Forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Peste jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate au semnat contracte concurențiale. ANUNȚ Cu cât se vor scumpi facturile celor care nu au făcut acest lucru

“Din punct de vedere al infrastructurii, Constanța (cu zonele limitrofe) are toate condițiile necesare pentru a deveni un hub, atât pe partea de logistică, cât și pe partea de depozitare“, a adăugat Chircă.

Prezent la Profit.Energy.Forum, directorul din Ministerul Energiei, Niculae Havrileț a apreciat că statul român beneficiază de un sprijin al Băncii Mondiale de a finanța o consultanță externă pentru a avea o lege offshore wind potrivită pentru România.

“Trebuie să știm exact cine și cum concesionează fundul mării pentru acest tip de investiții. În România n-avem acest tip de instituție care să gestioneze acest domeniu. La rândul său, Secretariatul General al Guvernului a semnat un contract de consultanță, tot din fonduri externe, pentru a stabili modul în care se va gestiona această zonă. După, vom vedea și ce instituție se va ocupa de această parte”, spune Havrileț.

Profit.Energy.Forum - Havrileț: Ringul sectorului energetic, vizat de fonduri de investiții nemaiîntâlnite până acum CITEȘTE ȘI Profit.Energy.Forum - Havrileț: Ringul sectorului energetic, vizat de fonduri de investiții nemaiîntâlnite până acum

Acesta a apreciat că există interes în domeniul producției de energie elină offshore, menționând Hidroelectrica (cu un proiect de 330 MW) și Verbund, care ar vrea o asociere cu Hidroelectrica.

“Ne așteptăm ca și companiile care exploatează gaze naturale să fie interesate. Aceste au platforme maritime, au mijloace de transport marin”, a adăugat Havrileț.

viewscnt
Afla mai multe despre
gsp
offshore
energie
eoliană