Profit Agribusiness Forum: Ministerul Agriculturii alocă finanțări de 2,7 mld. euro fermierilor în 2017. O altă prioritate e propunerea României privind politica agricolă comună 2020

Profit Agribusiness Forum: Ministerul Agriculturii alocă finanțări de 2,7 mld. euro fermierilor în 2017. O altă prioritate e propunerea României privind politica agricolă comună 2020
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 apr 2017

Ministerul Agriculturii a aprobat linii de finanțări de 2,7 miliarde de euro pentru anul 2017 și intenționează ca până la finele anului să semneze contractele de finanțare pentru cel puțin 85% din fonduri în cadrul proiectelor cu cofinanțare privată și integral pentru beneficiarii publici, a anunțat, la Profit Agribusiness Forum, secretarul de stat Dănuț Alexandru Potor. Acesta a solicitat tuturor fermierilor să completeze chestionarul solicitat de Comisia Europeană în scopul elaborării politicii agricole comune 2020.

”Ținta noastră este ca până la sfârșitul acestui an să avem 100% din alocările financiare pentru beneficiari privați puși la dispoziție și contractați cel puțin 85% din anvelopa financiară și chiar 120% pentru beneficiarii publici”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, care a subliniat că graba ministerului este în strictă legătură cu necesitățile fermierilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Conferința a fost organizată cu sprijinul Carrefour, CEC Bank și Monsanto, cărora le mulțumim pentru participare

Potor a arătat în context că până la 31 martie fermierii au putut primi plățile de la APIA și doar circa 26.000 mai au încă de primit ajutoarele cuvenite, din motive strict birocratice sau de întârziere a depunerii cererilor.

Secretarul de stat a insistat, în deschiderea Profit Agribusiness Forum, asupra importanței contribuției României la formularea viitoarei politici agricole comune 2020. Demnitarul a făcut apel la cât mai mulți fermieri să completeze chestionarul pus la dispoziție de Comisia Europeană și promovat pe pagina ministerului, prin care fermierii români să transmită Comisiei subiectele care ar trebui incluse și soluționate în viitoarea politică.

”Ministerul lucrează intens să contureze poziția României, dar este unul din puținele domenii în care statul nu poate completa direct el chestionarele. Chestionarele trebuie completate și trimise Comisiei de către fermieri, care trebuie să dea acest răspunsuri. Dacă doar 200 completează acest chestionar, nu vom fi luați în seamă și tot Ministerul Agriculturii va fi înjurat”, a arătat reprezentantul ministerului, precizând că preluarea în 2019 de către România a președinției în exercițiu a Consiliului European va fi un bun prilej de a contribui la această politică.

Dănuț Alexandru Potor a subliniat, din această perspectivă, că România trebuie să găsească un echilibru între micile ferme și marile exploatații agricole, ținând cont că țara noastră înregistrează 3 milioane de ferme, respectiv o treime din numărul fermelor la nivel european. În acest context, țara noastră se situează în top 10 mondial la exportul de porumb și grâu.

”Trebuie să găsim o soluție de viitor, astfel încât aceste două laturi, a micilor fermieri și a marilor exploatații, să fie bine echilibrate în contextul politicilor agricole comune”, a afirmat Potor.

Potrivit acestuia, trebuie ca în timp situațiile extreme din cele două tipuri de exploatații agricole să dispară, exploatațiile de semi-subzistență sau sub acest nivel care nu sunt deschise către piață reprezentând o sursă foarte mare de pierdere pentru statul român.

Secretarul de stat a mai atras atenția asupra faptului că în România circa 30% din populația activă este implicată în agricultură față de o medie occidentală de 4%. Potor a arătat că România nu este încă în situația acestor state de a plăti pentru repopularea satelor, dar a atras atenția că îmbătrânirea satelor este și în țara noastră o realitate, iar implicarea unui procent mare de populație activă într-o agricultură reformată, modernă poate constitui un avantaj .

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a opinat însă că în viitorul apropiat România nu va scădea sub 10% populație activă în agricultură.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
agribusiness
forum
finantari
fermieri
agricultura
minister
potor