Producția industrială a Germaniei a crescut mai puțin decât se estima în septembrie, comparativ cu luna precedentă, deoarece criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat activitatea, ceea ce sugerează că cea mai mare economie europeană ar putea să nu fie suficient de puternică pentru a evita o dublă recesiune, transmit DPA și Reuters.
Producția industrială a urcat cu 1,6% în septembrie, după un avans de 0,5% în luna precedentă, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), în timp ce analiștii se așteptau la o expansiune de 2,7%. Comparativ cu septembrie 2019, producția industrială a Germaniei a scăzut cu 7,3%, scrie Agerpres.
Creșterea a fost condusă de industria auto, cel mai mare sector industrial din Germania, care a raportat un avans de 10% în septembrie, după un declin de 10,3% în august.
"Sectorul industrial se redresează gradual. Noile comenzi industriale și încrederea mediului de afaceri sugerează că procesul de redresare va continua, chiar dacă va fi mai dificil din cauza evoluției pandemiei", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. Instituția estimează că producția industrială a Germaniei a crescut cu 10,7% în trimestrul trei din 2020, după un declin sever în precedentele trei luni.
Industria va sprijini evoluția economiei germane în trimestrul patru din 2020 dar noile restricții și cererea mai slabă din alte state din zona euro "nu vor fi suficiente pentru a se evita o dublă recesiune", a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING.
Companiile afectate de noile măsuri de izolare din Germania ar trebui să solicite ajutor financiar și se pot aștepta să primească rapid fondurile, a anunțat luni ministrul de Finanțe, Olaf Scholz.
Guvernul de la Berlin intenționează să compenseze companiile afectate de restricții plătindu-le până la 75% din vânzările lor din noiembrie 2019, ca parte a pachetului de asistență de zece miliarde de euro (11,63 miliarde de dolari). Detaliile programului încă se discută, a afirmat Scholz într-un interviu acordat Reuters.