Președintele Parlamentului European îi cere premierului britanic să înceapă procedura de ieșire din UE săptămâna viitoare

Președintele Parlamentului European îi cere premierului britanic să înceapă procedura de ieșire din UE săptămâna viitoare
scris 26 iun 2016

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a cerut duminică premierul britanic David Cameron să înceapă procedura oficială de ieșire din Uniunea Europeană săptămâna viitoare, la un summit unde liderii statelor membre UE vor discuta despre impactul Brexit, având în vedere că amânarea desprinderii Marii Britanii de blocul comunitar duce la accentuarea incertitudinilor.

“Ne așteptăm acum ca Guvernul britanic să acționeze. Summitul de marți este momentul potrivit”, a afirmat Schulz, citat de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News

Liderii statelor membre UE organizează marți și miercuri un summit de urgență pentru a discuta efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și măsurile care urmează să fie adoptate în acest sens. Marea Britanie nu va participa la dezbateri, dar Cameron se va întâlni, marți, cu oficialii țărilor UE. 

Cele mai mari patru grupuri din Parlamentul European au trasat un proiect de rezoluție prin care îi solicită lui Cameron să acționeze marți în vederea desprinderii Marii Britanii de UE, potrivit publicației germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Brexit: Moody\'s a înrăutățit perspectiva ratingului suveran al Marii Britanii de la \ CITEȘTE ȘI Brexit: Moody's a înrăutățit perspectiva ratingului suveran al Marii Britanii de la "stabilă" la "negativă"

Totodată, cele șase state fondatoare ale Uniunii Europene, Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda, au cerut sâmbătă Marii Britanii să părăsească blocul comunitar cât mai repede posibil, argumentând că niciun nou acord între aceasta și UE nu poate fi negociat înainte de desprinderea efectivă de Uniune.

După anunțarea rezultatelor referendumului de joi, în urma căruia Marea Britanie a decis separarea de Uniunea Europeană, premierul Cameron, susținător al rămânerii în blocul comunitar, a anunțat că va părăsi funcția în luna octombrie, iar rolul de a negocia ieșirea efectivă a Regatului Unit din UE va reveni succesorului său.

Cancelarul german Angela Merkel a lansat duminică, un apel pentru temperarea presisunilor legate de ieșirea, într-un timp cât mai scurt, a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Sincer, nu trebuie să dureze o eternitate, dar nu aș lupta pentru un termen scurt. Negocierile trebuie să se desfășoare într-un climat bun. Marea Britania va rămâne un partener apropiat, legat din punct de vedere economic de noi”, a declarat Merkel, la o conferință de presă, citată de Reuters.

Triumful Brexit-ului ar putea fi de scurtă durată. Referendumul nu are caracter imperativ, ci doar consultativ, decizia de retragere din UE fiind una politică CITEȘTE ȘI Triumful Brexit-ului ar putea fi de scurtă durată. Referendumul nu are caracter imperativ, ci doar consultativ, decizia de retragere din UE fiind una politică

Între timp, o petiție pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenența Marii Britanii la UE a strâns peste trei milioane de semnături. Parlamentul britanic trebuie să ia în considerare orice petiție care depășește 100.000 de semnături, dar acest lucru nu înseamnă că solicitările trebuie implementate. Potrivit BBC, organizarea unui nou referendum este puțin probabilă, deoarece impune modificări legislative cu caracter retroactiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
schulz
parlament european
brexit
marea britanie
cameron
merkel
summit
referendum
petitie