Depozitele totale la bănci ale rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna septembrie cu 0,5% față august, până la 286,3 miliarde de lei, arată datele BNR. Avansul a avut loc în special pe seama majorării economisirii în valută, atât la firme, unde creșterea a depășit-o cu mult pe consemnată de depozitele în lei, cât și la populație, unde depozitele în lei au marcat încă o lună de scădere, iar cele în valută s-a majorat cu 1,3%.
Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au scăzut în septembrie cu 6,7 milioane de lei, până la 107,5 miliarde de lei, iar cele în valută s-au majorat cu 1,2%, la 63,6 miliarde de lei. Tendința este similară celei din luna precedentă. Astfel, în august, economiile populației în lei se subțiau cu 0,2%, iar cele în valută creșteau cu 1,1% față de iulie.
Raportat la luna similară din 2016, gospodăriile populației au totuși depozite în lei mai mari cu 10,8% (8,8% în termeni reali). Avansul anual este însă mai mare la depozitele în valută exprimate în lei: +11,2% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor au o creștere de 7,7%).
CITEȘTE ȘI Creditul în valută revine pe creștere în septembrie, susținut de cererea persoanelor juridicePentru ambele categorii de clienți – populație și persoane juridice – creșterea lunară din septembrie a depozitelor în valută a fost de 1,3%, la 92,3 miliarde de lei, mult peste cea de 0,1% consemnată de depozitele în lei (sold total 194 miliarde de lei). Exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 1,1%, până la 20 miliarde de euro
Avansul ultimelor 12 luni este încă mai mare la depozite în lei: +11,3%, față de +9,6% la valută (exprimate în euro, depozitele în valută au crescut cu 6,1%).
Pentru persoane juridice, depozitele în lei au crescut în septembrie cu 0,3%, până la 86,5 miliarde de lei, iar cele în valută au urcat cu 1,3%, la echivalentul a 92,3 miliarde de lei. Creșterea față de septembrie 2016 a fost de 12% (10,1% în termeni reali) la depozitele în lei și de 6,2% la cele în valută. Exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenților persoane juridice au crescut cu 2,8% în ultimele 12 luni.