Plenul reunit al Parlamentului începe astăzi, la ora 11.00, dezbaterea proiectului de buget de stat și a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018.
Proiectul legii bugetului de stat pe 2018 a fost adoptat vineri seară în Comisiile reunite de buget - finanțe ale Parlamentului, cu 17 voturi "pentru" și 14 "împotrivă", scrie News.ro.
Conform calendarului dezbaterilor, votul final este programat într-o ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, în 21 decembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că proiectul de buget de stat pe anul 2018 este în analiza Administrației prezidențiale, iar atunci când va fi aprobat de Parlament, se va exprima.
”Bugetul în forma de proiect - că altceva nu avem - se află la noi în analiză și în acest moment nu m-aș exprima asupra acestei chestiuni, dar în momentul în care vom avea un buget aprobat de Parlament, mă voi referi la această chestiune”, a declarat președintele Iohannis, întrebat ce părere are despre bugetul pentru 2018.
Liderul PNL, Ludovic Orban, le-a declarat, duminică, jurnaliștilor, că bugetul pe anul viitor este unul care nu va crește salariile și pensiile românilor, iar în săptămâna care urmează “nu-și au locul” dezbaterile pe legile justiției, ci este mai important bugetul de stat și discutarea amendamentelor depuse de opoziție.
“Este un buget prin care nu cresc veniturile oamenilor, nu cresc salariile nici în sectorul privat, nici în sectorul public. Ce să mai vorbim de promisiunea de creștere cu 25% (a salariilor - n.r.), care nu este onorată. De asemenea, nu cresc pensiile, este un buget care nu are un fundament serios și nu înțelegem unde se risipește creșterea economică atât din acest an, cât și creșterea economică prognozată pe anul viitor, de 5,5%. (...) Din păcate, toate amendamentele de fond care au fost formulate de PNL au picat în Comisia de buget - finanțe. Singurul amendament adoptat a fost cel legat de acordarea intergrală a impozitului pe venit către autoritățile locale, pentru a împiedica jaful pus la cale de Guvern împotriva bugetelor locale. Acest amendament a trecut în Comisia de buget - finanțe și tragem nădejde că o să treacă și de plenul Camerelor reunite. Guvernul actual a făcut o gaură imensă în bugetele locale - peste un miliard de euro”, a spus Orban.
Întrebat dacă are vreo speranță că parlamentarii vor ține cont de îndemnul primarilor de a nu vota bugetul dacă acesta nu conține amendamentul de acordare intergrală a impozitului pe venit către autoritățile locale, Orban a spus că nu are speranțe în “starea de legume în care se găsesc azi marea majoritate a parlamentarilor”.
Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au aprobat un amendament la Legea bugetului de stat pe 2018 creșterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale de la 71,5% la 100%.
Măsura este luată pentru a compensa o parte din diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Cabinetul Tudose estimează o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (196 miliarde euro), potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, ritm în scădere față de estimarea Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%.
Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creștere economică de 5,5%, inflație medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro și câștig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.
În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanță pentru toți salariații din sistemul public, creșterea salariului minim și mediu net în întreaga economie (public și privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% și a pensiei minime cu 23%, potrivit Guvernului. Legat de persoanele cu dizabilități, bugetul prevede creșterea indemnizației acestora cu 30% de la 1 ianuarie.
În același timp, în buget s-au alocat 4,5 miliarde lei pentru programele de ajutor de stat care vor demara anul viitor.
Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi in veniturile bugetare pe 2018 le înregistrează contribuțiile sociale, cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8%, accize cu 3,3%, impozit pe salarii și impozit pe venit cu 2,3% din PIB.
Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.
Totodată, cheltuielile de personal sunt estimate la 81,2 miliarde lei, o creștere de 11,6 miliarde lei față de anul 2017, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu asistența socială ajung în 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9% din PIB.
Cheltuielile cu bunurile și serviciile vor fi în anul 2018 - 39,9 miliarde lei (4,4% din PIB), în timp ce cheltuielile cu datoria publică sunt estimate la 12,1 miliarde lei ( 1,3 % din PIB), potrivit proiectului. Cheltuielile cu investițiile în anul 2018 vor fi de 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creștere cu 13 miliarde lei față de anul 2017, potrivit estimărilor Guvernului.