Petrecerea s-a terminat pentru Europa de Est

Petrecerea s-a terminat pentru Europa de Est
scris 5 aug 2022

În săptămânile care au urmat invaziei rusești în Ucraina, marile economii occidentale au început să se clatine, însă Europa de Est continua să înregistreze un boom grație unor majorări salariale de două cifre și subvențiilor generoase oferite de unele state, transmite Reuters.

Acum situația s-a schimbat. Încetinirea vânzărilor cu amănuntul și prăbușirea încrederii în economie arată că criza costului vieții a ajuns și în Europa de Est, unde oamenii se confruntă cu o realitate dureroasă, în condițiile în care o inflație care se încăpățânează să rămână în zona de două cifre le erodează veniturile, în timp ce prețurile la alimente au crescut cu 15%-22%, iar costurile cu energia au explodat, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Guvernul pregătește noi majorări salariale pentru bugetari. România - al 5-lea an lider în UE după cât duce la angajații statului de la populație și firme CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul pregătește noi majorări salariale pentru bugetari. România - al 5-lea an lider în UE după cât duce la angajații statului de la populație și firme

Pe măsură ce consumul gospodăriilor începe să fie afectat, analiștii și-au revizuit estimările privind evoluția Produsului Intern Brut și planează spectrul unei recesiuni la nivelul întregii Europe.

Familiile au început să strângă cureaua. Polonezii pleacă în vacanțe mai scurte, cehii fac economii cu notele de plată la restaurante și unii își caută un al doilea loc de muncă, iar în Ungaria, unde inflația prețurilor alimentare a fost de 22,1% în ritm anual în luna iunie, oamenii își reduc achizițiile de alimente și produse de folosință îndelungată, în condițiile în care deprecierea forintului a majorat prețurile cu importurile.

"Am fost la brutărie într-o zi și o pâine costa 550 de forinți. Ziua următoare era 650 de forinți. Pentru numele lui Dumnezeu!", exclamă Lajos, un bărbat în vârstă de 73 de ani din orașul Esztergom, nordul Ungariei. Potrivit lui Lajos, creșterea prețurilor la alimente i-a consumat o parte din pensie și de aceea nu va mai putea să își plătească facturile la utilități mărite, după ce luna trecută a expirat o schemă guvernamentală de plafonare a prețurilor. Pensionarul a început deja să își facă propriile planuri. "Pot să mă încălzesc cu gaze dar și cu lemne deoarece am o sobă de teracotă. Așa că împreună cu soția ne vom muta într-o singură cameră, pe care o vom încălzi cu soba, mai punem un pulover pe noi și așa ne uităm la televizor", spune Lajos.

În Ungaria, vânzările cu amănuntul au încetinit până la o creștere anuală de 4,5% în luna iunie, de la un avans de 10,9% în mai. Situația este similară în Polonia, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,2% în ritm anual în luna iunie, de la 8,2% în luna mai, în tip ce în Cehia vânzările cu amănuntul au scăzut cu 6% în ritm anual în luna iunie.

"Gospodăriile au reacționat la creștere costului vieții în mod semnificativ, iar consumul de lucruri începe să arate acest fapt", spune Peter Virovacz, analist la ING în Budapesta.

Încetinirea cererii interne, creșterea dobânzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale și decizia companiilor de a majora costurile, ar urma să reducă creșterea economică în Europa Centrală în a doua jumătate a lui 2022, urmând ca în 2023 să încetinească semnificativ.

Analiștii de la Citigroup prognozează că economia Ungariei ar urma să înregistreze un avans de aproape 5% în acest an, dar adaugă că există riscuri semnificative la adresa prognozei pentru anul viitor, care în prezent mizează pe o creștere de doar 1%.

ULTIMA ORĂ Primele date din recensământul general al populației. Câți locuitori are astăzi România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primele date din recensământul general al populației. Câți locuitori are astăzi România

"Riscul ca prețurile ridicate prelungite la energie să mențină inflația în zona de două cifre, chiar și în 2023, precum și noile noastre estimări revizuite privind zona euro arată spre un risc de recesiune", susțin analiștii de la Citigroup.

Banca Națională a Ungariei mizează în continuare pe o creștere de 2%-3% în 2023, urmând să dea publicității noile sale estimări în luna septembrie. În ceea ce privește Polonia, Guvernul de Varșovia se așteaptă ca economia să crească cu 3,8% în acest an și cu 3,2% în 2023.

Banca Națională a Cehiei, prima din regiune care joi a pus capăt ciclului de înăsprire a politicii monetare, se așteaptă la o recesiune la finalul anului, cu o contracție a economiei de 0,4% în trimestrul patru și una de 1% în primul trimestru din 2023. "Scenariul nostru de bază include o recesiune modestă, o recesiune tehnică, în care vom avea două trimestre consecutive de declin...Asta ar fi o recesiune sănătoasă, care permite o reducere a inflației", a declarat guvernatorul Ales Michl.

În acest context, polonezii au început să facă economii la plecările în vacanță, potrivit site-ul de călătorii Noclegi.pl. "Putem vedea că ceea ce caracterizează acest sezon este scurtarea călătoriilor, în medie cu o zi, și amânarea booking-ului pentru ultimul moment", spune Natalia Jaworska, expert la Noclegi.pl

Datele furnizate de diferite servicii de plăți, precum Sodexo, arată de asemenea că cehii au început să își reducă cheltuielile cu restaurantele.

Martin Hulovec, un producător de fim din Cehia în vârstă de 43 de ani, spune că nu este îngrijorat, pentru moment, de venitul său dar este mai puțin optimist când vine vorba de viitor. "Cu siguranță voi încerca să fac economii la energie. Nu voi mai cumpăra lucruri noi pentru copii, haine sau echipamente sportive. Astea le pot găsi și la secondhand la jumătate de preț", spune Martin Hulovec.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
inflatie