Numele turismului lipsește din titulatura ministerelor din noul guvern. Cei care lucrează în domeniu nu știu dacă turismul a rămas în subordinea Ministerului Economiei, cum a fost și până acum, dacă s-a mutat la Dezvoltare, cum se aude, sau dacă l-a preluat premierul sub aripa lui, așa cum speră ei.
Aurelian Marin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), este unul dintre cei care nu știu ce s-a întâmplat cu domeniul în care activează și dacă mai e sau nu reprezentat în noul guvern. Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului s-a transformat, în Guvernul Cioloș, în ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Printr-o alchimie inexplicabilă pentru hotelieri și agenții, turismul a dipărut din titulatura oricărui minister, pentru prima oară în ultimii 25 de ani. Unii spun că e o premieră în ultimii 45 de ani, și afirmă că ministerul Turismului a fost înființat în 1970, funcționând sub această denumire timp de două decenii. După această perioadă au urmat ani în care și-a schimbat denumirea de mai multe ori, și chiar când a dispărut ministerul Turismului, denumirea "turism" a rămas de fiecare dată în titulatura unui minister.
"Nu ne regăsim pe nicăieri. Murim de fericire că suntem atât de importanți", a declarat Aurelian Marin pentru Profit.ro. El crede că, în mod logic, turismul ar fi trebuit să rămână la Economie, însă a auzit în ultima vreme discuții neoficiale care vehiculau o posibilă mutare la Ministerul Dezvoltării.
”Eu nu știu unde e acum turismul”, spune la rândul lui și Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care nu privește cu ochi buni dispariția acestuia din numele ministerelor. El crede că domeniul este atât de important încât ar trebui să aibă un minister în sine, ca pe vremurile lui Agathon sau Udrea. Turismul, a afirmat Murad, are un mare potențial, iar cu tot cu industriile conexe, pe orizontală, cumulează peste 500.000 de angajați.
"La ora asta comunicarea cu statul e blocată, nu știm nimic", a adăugat omul de afaceri. El a explicat că imaginea turismului este atât de purternică încât toți cei care au condus acest domeniu, cum ar fi Dan Matei Agathon sau Elena Udrea, indiferent cu ce s-au ocupat ulterior, și acum sunt cunoscuți în primul rând ca foști miniștri ai Turismului.
Nici în industria balneară nu se știe ce s-a întâmplat cu domeniul și de care minister aparține el acum. Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear, crede, în mod logic, că dacă din titulatura noului minister al Economiei a dispărut turismul, înseamnă că acesta nu se mai regăsește acolo. Iar când spui mediul de afaceri acesta e un termen general, care poate include orice, de la comerț până la transporturi sau agricultură.
Dacă turismul s-ar fi aflat în coada denumirii unui minister, lucrurile ar fi fost clare pentru Nicu Rădulescu. Pe de altă parte, tot răul poate fi spre bine. Dacă turismul a fost scos de la ministere ca să fie o autoritate în subordinea premierului e un pas în plus, crede el. Decât să fie un departament într-un minister, pe care să nu-l bage nimeni în seamă, mai bine ar fi în subordinea premierului.
"Noi nu mai putem spera nimic în actuala formulă a Guvernului, decât că premierul ne va lua la el. Altfel, turismul ori este ascuns foarte bine, ori a murit și nu știm noi", crede Nicu Rădulescu.
Alin Burcea, vicepreședintele ANAT, este dezamăgit că domeniul a dispărut din titulatura ministerului și nu știe de cine va aparține acum. Știe însă, că această dispariție arată cât preț se pune pe turism, care întotdeauna în ultimii ani a jucat rol de Cenușăreasă, fiind aruncat în coada unui minister mamut. Dar și Burcea, ca și colegul său din sectorul balnear, speră încă la mai bine. "Nu știu unde e turismul. Noi am vrea să fie direct sub primul ministru", a spus el.
Nu știu nimic, este răspunsul parcă tras la indigo al Marilenei Stoian, fondatorul Asociației Naționale a Turismului Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC). Și ea și-ar dori ca turismul să fie un minister de sine stătător sau măcar un organism public-privat. "Nu este bine că n-am fost consultați și nu ni s-a dat o explicație, pentru că tot se discută de transparență. Trecerea asta sub tăcere nu-mi place", a afirmat Stoian.
Până se vor lămuri lucrurile, singura instituție care păstorește domeniul este Autoritatea Națională de Turism, condusă de Anca Nedea, autoritate pe care unii o vor în subordinea premierului. Nedea le risipește, însă, visurile. "Turismul este în continuare la Ministerul Economiei. Am trimis deja către noul ministru panelul complet al obiectivelor și strategiilor industriei turismului", a declarat ea pentru Profit.ro.
Astrele s-au așezat astfel încât a ieșit cum e mai rău. Turismul nu s-a dus la sânul lui Cioloș, cum visau unii, ci a rămas în continuare într-un minister mamut, dar a dispărut din numele acestuia. Iar într-o țară în care nici măcar refugiații sirieni nu se înghesuie să ajungă, ne-am fi putut lăuda că totuși avem turism, chiar dacă el ar fi fost doar un nume scris undeva, în denumirea unei clădiri urâte de pe Calea Victoriei.