Peste 420.000 de locuri de muncă disponibile în România în primele nouă luni. Topul celor mai căutate joburi și unde se angajează

Peste 420.000 de locuri de muncă disponibile în România în primele nouă luni. Topul celor mai căutate joburi și unde se angajează
scris 7 nov 2017

În primele nouă luni din 2017, angajatorii din România au căutat să angajeze peste 420.000 de persoane, publicând, în total, 114.000 de anunțuri de angajare pentru a acoperi pozițiile deschise, dintre care aproximativ 40.000 au fost publicate numai în trimestrul trei. Mai mult de un sfert dintre anunțuri au fost pentru locuri de muncă din domeniile vânzări, administrativ-logistic și financiar-contabilitate, companiile din domeniu publicând peste 30.000 de anunțuri din ianuarie și până la finalul lunii septembrie pentru a acoperi aproximativ 113.000 de poziții deschise.

Companiile care au căutat cei mai mulți angajați au fost tot cele din vânzări și în trimestrul al treilea, cu aproape 4.900 de anunțuri pentru aproximativ 18.000 de poziții deschise, arată datele unui studiu eJobs. La fel de active au fost și cele din domeniul administrativ-logistic, care au publicat 3.600 de anunțuri pentru angajarea a peste 13.000 de persoane în toată țara, dar și cele din alimentație/HoReCa, cu 2.000 de anunțuri de angajare pentru aproximativ 7.400 de locuri de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News

Topul primelor 10 domenii în care angajatorii au căutat personal în al treilea trimestru al anului continuă cu sectorul construcții (1.988 anunțuri), transport-distribuție (1.913 anunțuri), financiar-contabilitate (1.894 anunțuri), IT Software (1.704 anunțuri), relații clienți/call center (1.437 anunțuri), producție (1.184 anunțuri) și auto (1.142 de anunțuri). Clasamentul este similar celui înregistrat în ansamblu, în primele 9 luni, confirmând oferta foarte mare de locuri de muncă în aceste domenii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consiliul Fiscal avertizează: Modificările propuse de Guvern asupra Codului fiscal ar genera anul viitor o pierdere de venituri de 5,2 miliarde lei. Riscurile sunt neobișnuit de mari CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal avertizează: Modificările propuse de Guvern asupra Codului fiscal ar genera anul viitor o pierdere de venituri de 5,2 miliarde lei. Riscurile sunt neobișnuit de mari

Top 10 angajatori, companii de retail, inginerie sau jocuri video

Cei mai mari angajatori, în funcție de numărul de anunțuri de recrutare publicate pe platforma eJobs.ro în primele nouă luni au fost agenția de recrutare de personal Adecco, cu 2.062 de anunțuri de angajare, din care 655 în trimestrul trei, urmată de Lidl (1.117 anunțuri din care 500 în trimestrul trei) și de furnizorul și proiectantul de servicii tehnologice și de inginerie Emerson (668 anunțuri dintre care 210 în T3).

În topul companiilor care au continuat să caute un număr mare de angajați în trimestrul al treilea, continuând strategia de recrutare din prima jumătate de an, se mai află retailerul Profi (451 de anunțuri dintre care 246 numai în trimestrul trei), dezvoltatorul de jocuri video Ubisoft, Interbrands – cel mai mare jucător de pe piața de distribuție și agențiile de recrutare de personal APT Resources&Services, Manpower și GI Group Staffing, dar și compania de outsourcing Accenture.

Joburile din domeniul financiar bancar, retail sau comunicații, cele mai căutate în trimestrul trei

Și candidații au fost foarte activi în căutarea unui loc de muncă, potrivit datelor eJobs. Candidații care și-au căutat un job în perioada iulie-septembrie 2017, aplicând simultan la mai multe posturi scoase la bătaie, au depus în total peste 2,3 milioane de CV-uri. Cei mai mulți au țintit agențiile de recrutare de personal, dar și sectorul financiar bancar, retail sau comunicații. Astfel, Adecco a primit 27.086 de CV-uri, urmată de BRD Groupe Societe Generale cu 21.538 de CV-uri, Profi cu 21.392 de aplicări, RCS&RDS cu 16.140 de CV-uri și eMag, cu 14.858 de aplicări.

Concurența cea mai mare a fost însă pentru posturile scoase la bătaie de companii precum Zara, UniCredit Bank sau Synevo. La cele 6 anunțuri de joburi publicate în trimestrul al treilea, retailerul de fashion Zara a primit aproape 12.000 de CV-uri (o medie de 2.000 pentru fiecare anunț), în timp ce UniCredit Bank a avut peste 9.200 de candidați pentru cele 13 joburi disponibile (în medie, peste 700 pentru fiecare anunț), iar Synevo a primit aproape 14.000 de CV-uri pentru cele 22 de joburi publicate (630 pentru fiecare anunț).

Cei mai mulți candidați s-au orientat tot către poziții de vânzări, unde au fost disponibile și cele mai multe joburi - peste 378.000 de CV-uri depuse la cele 4.900 de anunțuri publicate de companii. La polul opus, angajatorii din domeniul IT Software au avut cea mai mai restrânsă plajă de candidați în raport cu numărul anunțurilor - 48.400 de candidați care au aplicat la aproximativ 1.700 de anunțuri, pe fondul discrepanței dintre cerere și ofertă în domeniu, dar și a strategiilor complexe de motivare și retenție practicate de angajatori, fapt care restrânge și mai mult oferta de specialiști din piață.

Câștigul mediu net a crescut în septembrie cu 12 lei, până la 2.376 lei CITEȘTE ȘI Câștigul mediu net a crescut în septembrie cu 12 lei, până la 2.376 lei

„În fiecare dintre primele trei trimestre ale anului 2017 a existat o cerere constantă și aproximativ egală de candidați, angajatorii fiind extrem de activi din acest punct de vedere. Numărul de joburi scoase în piață depășește, în acest moment, atât anii de boom economic, anteriori crizei economice, cât și pe cei din trecutul apropiat. Îmbucurător este faptul că plaja de domenii este una foarte eterogenă, astfel încât există oportunități pentru aproape toate specializările, situație cu care piața muncii nu s-a mai confruntat de mult. La fel de important este și faptul că nu doar capitala reușește să miște lucrurile din acest punct de vedere, ci și alte mari orașe ale țării, care au reînceput să prezinte un potențial uriaș pentru cei care își caută un loc de muncă”, a declarat Bogdan Badea, Head of Sales eJobs Group. 

Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara, orașele cu cei mai activi angajatori, după București

La fel ca în primele două trimestre, și în perioada iulie-septembrie cele mai multe anunțuri de recrutare au fost publicate de angajatorii din București (15.942). Au fost urmați însă de companiile din vestul țării, respectiv de cele din Cluj-Napoca (3.141 de anunțuri de angajare), Brașov (1.782), Timișoara (1.725) și Iași (1.655). În aceste orașe, cei mai căutați au fost candidații cu competențe și experiență în domenii precum vânzări, administrativ-logistică, producție, construcții și IT software. Următoarele cinci orașe din top 10 al celor mai atrăgătoare din punctul de vedere al locurilor de muncă disponibile în cel de-al treilea trimestru al anului, au fost Oradea (883 de anunțuri de angajare), Constanța (875), Sibiu (851), Craiova (667) și Ploiești (638).

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
angajatori