Gradul de înzestrare cu bunuri de folosință îndelungată a crescut în ultimul deceniu în România, astfel că anul trecut 35,5% dintre gospodării au ajuns să dețină un autoturism, iar peste jumătate dispun de un computer, arată raportul "Condițiile de viață ale populației din România în anul 2015", de Institutul Național de Statistică (INS).
Spre comparație, în 2004, doar 16% dintre gospodăriile din România dețineau un autoturism și doar 4% un computer, niveluri cu mult sub media europeană, scrie News.ro.
Totuși, în ciuda progresului din ultimul deceniu, România rămâne de departe pe ultimul loc în privința înzestrării cu automobile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele Eurostat arată că, în 2013, România avea cea mai scăzută rată a motorizării din Uniunea Europeană, cu 235 de automobile la 1.000 de locuitori, față de 307 automobile/1.000 locuitori în Ungaria, țara aflată pe penultimul loc, sau 314 automobile/1.000 locuitori în Letonia, următoarea în clasamentul țărilor codașe.
Cele mai mari rate ale motorizării din UE sunt în Luxemburg (672 automobile/1.000 de locuitori), Italia (619 automobile/1.000 locuitori) și Lituania (609 automobile/1.000 de locuitori).
În România, cel mai mare grad de înzestrare cu mașini este înregistrat în familiile de salariați - 56% -, urmate de familiile de lucrători pe cont propriu sau patroni (53,5%).
La polul opus, doar 17,4% dintre gospodăriile de șomeri aveau o mașină anul trecut.
CITEȘTE ȘI “Aberația legislativă” a contribuției de sănătate: Despre ce vorbește premierul Cioloș și ce se se întâmplă din 2017?Raportul INS arată un grad de înzestrare mult mai ridicat în privința bunurilor de folosință îndelungată.
Astfel, 98,3% dintre gospodăriile din România dispun de un televizor color, 90,5% au telefon fix sau mobil și 84,7% au mașini de spălat rufe.
"După statutul ocupațional al capului gospodăriei, se constată o dotare superioară cu bunuri de folosință îndelungată în gospodăriile conduse de salariați, lucrători pe cont propriu în activități neagricole (inclusiv patroni), comparativ cu gospodăriile conduse de persoane neocupate. (...) În cazul televizoarelor color, telefoanelor mobile sau fixe și mașinilor de spălat rufe se poate vorbi de o dotare completă la gospodăriile de salariați", se arată în raport.
Un raport mai vechi al INS arată că, în 2004, 92% dintre gospodăriile din România aveau televizor alb-negru sau color, 8% aveau mașini de spălat și doar 16% dispuneau de o mașină.
În ciuda progresului puternic din ultimii 11 ani, raportul INS arată că, în 2015, 28,7% dintre familiile de șomeri și 30,7% din cele de agricultori nu-și permiteau o mașină de spălat, 43,6% dintre gospodăriile de șomeri și 36% din cele de agricultori nu aveau bani pentru un calculator, iar 55-60% dintre gospodăriile cu cele mai scăzute venituri nu își permit o mașină.