Patronate: Tarifele mici din extrasezon și voucherele de vacanță spulberă afacerile celor cu "chei de la marginea drumului" de pe litoral

Patronate: Tarifele mici din extrasezon și voucherele de vacanță spulberă afacerile celor cu "chei de la marginea drumului" de pe litoral
scris 5 sep 2019

Tarifele mici din extrasezon practicate de hoteluri începând cu prima săptămână de septembrie, dar și faptul că mulți turiști vin cu vouchere de vacanță care nu pot fi folosite pentru cazarea la negru i-a făcut pe majoritatea proprietarilor de apartamente închiriate "la marginea străzii" să tragă obloanele cu aproape o lună  înainte de a se încheia efectiv sezonul la mare, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Din această săptămână litoralul s-a ieftinit puternic, ajungând ca un loc de cazare într-un hotel de trei stele să poată fi cumpărat chiar și cu 55 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus. În aceste condiții, cei care închiriază apartamente sau garsoniere "la marginea drumului" au fost nevoiți să reducă tarifele la sume la care nu mai e rentabil acest business.

Urmărește-ne și pe Google News

"Cele mai multe dintre aceste persoane care flutură chei la marginea drumului și au plăcuțe de dimensiunea unui număr de la mașină pe care scrie <<cazare>> nu sunt proprietari, ci intermediari care au dezvoltat adevărate rețele sub ochii toleranți ai autorităților. Este exact la la piață, unde cei care vând nu sunt proprietarii, ci intermediarii. Unii dintre ei au cataloage cu poze ale proprietăților pe care le intermediază atât de bine făcute încât rivalizează cu cataloagele agențiilor de turism care vând destinații externe", a declarat, pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit acestuia, comisionul de intermediere pe care îl primesc de la proprietarii de apartamente cei care flutură chei la marginea drumului e echivalent cu tariful unei nopți de cazare, adică dacă omul se cazează în aceste apartamente cu 150 de lei pe noapte timp de câteva nopți, intermediarul primește 150 de lei pentru această tranzacție. "Comisionul lor e mai mare decât al unei agenții de turism, care ia cel mult 10% din prețul total al sejurului", afirmă Răducan.

Barometrul gradului de ocupare pe litoral - localnicii cu cheile în mâini. \ CITEȘTE ȘI Barometrul gradului de ocupare pe litoral - localnicii cu cheile în mâini. "Când dispar de pe marginea șoselei, stațiunile sunt pline, au fost date și camerele cele mai îndoielnice calitativ."

"Acum, când s-a ieftinit puternic litoralul și o noapte de cazare costă la trei stele de la 55 de lei, cu mic dejun inclus, este motivul pentru care și locuințele închiriate la negru au fost forțate să lase prețurile și mai jos, iar intermediarilor nu le mai convine să muncească pentru sume atât de mici", mai spune oficialul FPTR.

Pe de altă parte, nici majoritatea celor care închiriază propriile locuințe nu mai pot continua business-ul până la finalul lui septembrie. Potrivit lui Răducan, ca să-și poată închiria locuințele pe vară, două sau trei familii se mutau în casa unuia dintre ei și închiriau apartamentele rămase libere. Acum trebuie să se întoarcă în locuințele lor, pentru că majoritatea au copii care încep școala.

În prezent, pe litoral se află, potrivit FPTR, în jur de 80.000 de turiști cazți în structurile clasificate, peste așteptările hotelierilor pentru această perioadă.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
litoral
turisti
proprietari