Senatorii, deputații, membrii Guvernului, primarii, prefecții sau consilierii locali vor putea deține funcții de conducere la societăți comerciale, regii autonome, bănci sau posturi de membri în adunările generale și consiliile de administrație ale acestor societăți, însă demnitarii sau funcționarii respectivi nu vor putea "exercita" aceste funcții sau calități, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament.
Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat, marți, un proiect de lege în acest sens, care inițial fusese adoptat la Senat doar cu scopul introducerii incompatibilității între funcția de parlamentar cu cea de membru în conducerea oricărui tip de instituție financiar-bancară.
Astfel, de pildă, legislația urma să prevadă: “Calitatea de deputat și senator este, de asemenea, incompatibilă cu: funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile comerciale care desfășoară sistematic și efectiv activități comerciale organizate ce constau în producerea, administrarea sau înstrăinarea de bunuri, comerț ori prestarea de servicii în calitate de contribuabili activi, în sensul reglementărilor din Codul Fiscal, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare și la instituțiile publice”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Propunerea legislativă a fost modificată la Camera Deputaților cu următorul text: “Calitatea de deputat și senator este, de asemenea, incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități”.
Așadar, conform textului de lege, aleșii vor putea deține asemenea funcții, dar și altele prevăzute ca incompatibile în legislația actuală, dar nu le vor putea exercita.
Astfel, aleșii vor putea deține, dar nu exercita, următoarele funcții: președinte sau de secretar al adunărilor generale ale acționarilor sau asociaților la societăți comerciale, reprezentant al statului în adunările generale ale societăților comerciale, manager sau de membru al consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor și societăților naționale, de comerciant persoană fizică, membru al unui grup de interes economic, funcție publică încredințată de un stat străin, președinte, vicepreședinte, secretar și trezorier al federațiilor și confederațiilor sindicale, membru în conducerea unei bănci sau altei instituții financiar-bancare.
Deputații nu s-au rezumat la a-și modifica definiția propriului regim de incompatibilități și au introdus distincția “exercitare” și în cazul membrilor Guvernului, primarilor, prefecților, consilierilor locali și funcționarilor publici, care au în mare parte același regim de incompatibilități.
Prin urmare, atât prim-ministrul, miniștrii, primarul Capitalei, consilierii locali și chiar funcționarii publici nu se vor mai găsi în incompatibilitate dacă doar dețin astfel de funcții.
Motivația modificărilor aduse de comisia juridică proiectului inițial a fost ca demnitarii, inclusiv membrii Guvernului sau primarii, și funcționarii respectivi să poată “exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar artistice”.
CITEȘTE ȘI Trump promulgă abrogarea protecției datelor pe Internet“Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special”, explică, pe de altă parte, inițiatorii modificărilor.
În pofida afirmațiilor secretarului de stat care a fost prezent la dezbaterile Parlamentului și a susținut că Guvernul susține inițiativa, conform punctelor de vedere oficiale transmise Parlamentului, inclusiv Guvernul Grindeanu a transmis în scris deputaților că nu susține adoptarea acestor modificări.
Pentru a intra în vigoare, legea adoptată de Parlament mai trebuie promulgată și de președintele Iohannis.