Familiile mai multor înalți oficiali chinezi, printre care președintele Xi Jinping, ar fi înființat companii offshore prin intermediul firmei panameze Mossack Fonseca pentru a-și ascunde averile. Potrivit datelor Panama Papers, citate de BBC, cel puțin opt foști sau actuali membri ai Comitetului Permanent al Politburo, organismul central al Partidului Comunist din China, sunt numiți în documentele publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ).
Printre cei opt demnitari chinezi se află și Deng Jiagui, cumnatul președintelui Chinei Xi Jinping. În septembrie 2009, Deng a devenit directorul general și singurul acționar a două companii paravan din Insulele Virgine Britanice, relevă datele Panama Papers.
"Nu este clar pentru ce au fost folosite cele două companii. La data înființării acestora, Xi Jinping era unul dintre cei nouă membrii ai puternicului Politburo. Până la numirea acestuia la conducerea Chinei, în 2013, cele două companii deținute de Deng erau deja inactive", potrivit jurnaliștilor de la ICIJ.
Deși nu sunt ilegale, structurile offshore sunt folosite de multe ori pentru a ascunde numele și activele reale ale beneficiarilor acestora, care evită astfel să plătească toate taxele datorate statului. Totodată, companiile din offshore reprezintă unul din principalele instrumente pentru activitățile de spălare de bani.
CITEȘTE ȘI PANAMA PAPERS RISE Project dezvăluie primele nume cu implicații în România: Benjamin Steinmetz, Frank Timiș, Corneliu IacobovUn alt nume dezvăluit de ancheta ICIJ este cel al fiicei fostului premier chinez Li Peng, Li Xiaolin. Prin intermediul unei fundații din Lichtenstein, Li Xiaolin și soțul ei au fost singurii acționari ai companiei Cofic Investments Ltd., înregistrată în Insulele Virgine Britanice pe când Li Peng era prim-ministru al Chinei (1988-1998).
Avocatul elvețian al cuplului a spus reprezentanților Mossack Fonseca că finanțarea companiei din Insulele Virgine Britanice s-ar fi realizat cu ajutorul câștigurilor obținute de acesta la firma la care lucra.
"Se pare că Mossack Fonseca nu a realizat că Li Xiaolin era fiica unui fost premier chinez", potrivit datelor ICIJ.
Cel puțin 140 de politicieni din peste 50 de țări sunt vizați de scandalul Panama Papers, după ce numele acestora au apărut în conexiune cu structuri offshore înființate, pe parcursul a mai mult de 40 de ani, de casa de avocatură Mossack Fonseca în 21 de paradisuri fiscale.
La finele anului trecut, Mossack Fonseca gestiona un număr de 66.153 companii offshore active, arată datele publicate de ICIJ.