Premierul Ludovic Orban afirmă că echipajele care acționează în domeniul ordinii publice și care verifică restricțiile privind deplasarea impuse prin ordonanțe militare nu au un ”plan de amenzi”, el spunând că a avut numeroase discuții cu oficialii din Ministerul de Interne și din Poliție și că a cerut să fie pus accentul pe prevenție. El reacționează astfel după ce Profit.ro a arătat că Guvernul liberalo-militar al României a acordat în mai puțin de o lună, de pe 24 martie până pe 19 aprilie, aproximativ 200.000 de amenzi populației pentru nerespectarea stării de urgență. Valoarea totală a amenzilor a fost de aproape 400 de milioane de lei, suma egală cu cea încasată în luna februarie din impozitul pe profit și de peste două ori mai ridicată decât cea încasată din taxe vamale.
”Am avut dialog extrem de serios cu cei care conduc Ministerul Afacerilor Interne, cu cei care conduc Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, iar cuvântul de ordine care a fost dat către polițiști a fost măsură, politețe, o abordare cât de poate de serioasă a necesității implementării măsurilor luate. Pe de altă parte, nu a existat niciodată o dispoziție care să fie dată în sensul de a se da amenzi la kilogram, în sensul de a de da plan de amenzi. Nu există o astfel de decizie. Dacă mai există abuzuri pe plan local, am solicitat conducerii instituțiilor din subordinea MAI să corecteze astfel de situații și atunci când se dă o amendă sau se ia decizia de constituire a unui dosar penal, să se facă cu motive extrem de solide și extrem de serioase”, a afirmat Orban, marți seară, într-o intervenție la TVR.
Acesta spune că discutat cu oficialii MAI și, în acest context, spune că a pus accentul pe prevenție că a solicitat ”să nu se dea amendă din prima”, ci să fie aplicate doar avertismente și numai în cazuri de încălcare ”foarte clară, foarte severă, cu bună știință” a regulilor să fie amenzi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, premierul a afirmat că respinge ”campania” din spațiul public, conform căreia autoritățile care acționează în domeniul ordinii publice comit abuzuri, el spunând că trebuie respectate regulile.
În ultima perioadă au fost semnalate cazuri în care polițiștii aplică amenzi pentru motive ce pot sugera un exces de zel și o interpretare aparte a legii, precum faptul că data declarației pe proprie răspundere a fost modificată, deși rămâne în continuare lizibilă, sau că declarația nu este scrisă corect gramatical sau este scrisă prea urât de mână. Guvernul chiar a simțit nevoia să precizeze că pentru astfel de cazuri nu trebuie aplicate amenzi.
Datele comparative analizate acum de Profit.ro relevă că, în ultimele trei săptămâni, poliția britanică a acordat 3.493 de amenzi și a întocmit 83 de doare penale. În România, numai în noaptea de Înviere au fost aplicate 3.384 de amenzi și întocmite 234 dosare penale.
Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, până pe 19 aprilie, organele de ordine din România au emis 198.751 amenzi în valoare de 380 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Imagini satelitare arată blocajul provocat de coronavirus în economia americanăÎn februarie, lună în care veniturile publice încă n-au fost afectate grav de criza coronavirusului, potrivit execuției bugetare, au fost încasați 402 milioane de lei din impozitul pe profit și 184,2 milioane de lei din taxe vamale.
În lunile martie și aprilie, foarte probabil, sumele încasate la buget au scăzut considerabil, însă deocamdată Ministerul de Finanțe nu a publicat datele.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Mesaje de susținere proiectate pe fațada Parlamentului, în noapteSuma percepută de la populație prin amenzi echivalează cu 4% din minusul de venituri la bugetul de stat stabilit prin rectificarea bugetară efectuată la mijlocul lunii aprilie. Potrivit acesteia, veniturile la bugetul de stat vor scădea în 2020 cu 9,8 miliarde de lei.
Evoluția numărului și valorilor amenzilor acordate de autorități de la instaurarea stării de urgență
Dacă poliția va continua să amendeze în același ritm populația până la finalul stării de urgență (în ipoteza optimistă în care aceasta va fi ridicată la mijlocul lunii mai), sumele aferente vor echivala cu peste 10% din scăderea de venituri la bugetul de stat și cu 2/3 din scăderea de venituri încasate din impozitul pe venit, estimată în rectificare la 1,5 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO România, de Paști - Lumină prin fereastră și preoți cu măștiProcentul ar putea fi și mai ridicat, starea de nervozitate a populației fiind în creștere în ultimul timp după o lună de “distanțare socială”, dar și ca urmare a majorării, începând cu luna aprilie a nivelului amenzilor.
Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut la minimum 2.000 de lei și maximum 20.000 de lei, față de minimum 100 de lei și maximum 5.000 de lei, cât erau până atunci.
Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a fost majorată, de asemenea, de la 1.000 de lei, cât era până pe 1 aprilie, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.