Numărul cetățenilor din Uniunea Europeană care muncesc în Marea Britanie a atins un nivel record de 2,1 milioane, cifră care include și un nou vârf de 219.000 de muncitori din România și Bulgaria, arată cifrele publicate de Oficiul național de statistică din Marea Britanie (ONS), informează cotidianul Telegraph.
Potrivit ONS, comparativ cu situația din urmă cu un an, numărul rezidenților din UE care muncesc în Marea Britanie a crescut cu 16% sau aproape 300.000 de persoane. În ceea ce îi privește pe români și bulgari, care au dobândit accesul deplin pe piața muncii din Marea Britanie abia la 1 ianuarie 2014, numărul lor a trecut pentru prima dată pragul de 200.000 ajungând la 219.000 persoane, o creștere anuală de 16% sau 30.000 de persoane.
Comparativ, numărul muncitorilor din cele opt state ex-comuniste care au aderat la UE în 2014, printre care se numără și Polonia, a ajuns la 982.000 de persoane în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii iulie și finele lunii septembrie, în creștere cu 200.000 de persoane în doar doi ani. Cu toate acestea, cea mai mare creștere procentuală s-a înregistrat în cazul rezidenților din cele 14 'vechi' state membre ale UE, cum sunt Spania, Italia și Grecia, unde în decurs de un an s-a înregistrat o creștere de 19% a numărului de muncitori. În total, numărul rezidenților din 'vechea Europă' care muncesc în Marea Britanie a ajuns la 881.000, în creștere cu 140.000 de persoane.
Aceste cifre scot în evidență modul în care libera circulație a persoanelor în interiorul Uniunii Europene afectează capacitatea Marii Britanii de a-și controla frontierele în condițiile în care premierul David Cameron a lansat recent procesul de reformă a relației dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, printr-o scrisoare trimisă președintelui Consiliului European, Donald Tusk.
În luna februarie a acestui an, un raport elaborat de centrul Migration Observatory de la Universitatea din Oxford susținea că aproape 60% din imigranții români și bulgari care trăiesc în Marea Britanie susțin că sunt liber profesioniști, ceea ce le permite să aibă acces deplin la sistemul de asistență socială. Analiza realizată de Migration Observatory arată că 59,1% din imigranții români și bulgari au declarat că sunt liber profesioniști comparativ cu doar 14% în cazul britanicilor.
Sursa: Agerpres